Fit & Gezond

Daarom zijn onze borsten groter dan ooit

Daarom zijn onze borsten groter dan ooit

Foto: Shutterstock

Journaliste en kersverse moeder Florence Williams, heeft het in haar nieuwe boek ‘Breasts: A Natural and Unnatural History’ over het feit dat borsten vandaag groter zijn dan ooit. Zo schrijft ze dat de gemiddelde vrouw nu een volle C-cup heeft.

Williams werd uitgenodigd om deel te nemen aan een studie rond moedermelk. Ze stemde in, maar besloot voor zichzelf om de studie iets breder te maken. Zo heeft ze ontdekt dat de gemiddelde cupmaat groter is in vergelijking met vroeger omdat veel vrouwen zonder aarzelen naar een plastisch chirurg stappen. ‘Vrouwen hebben altijd al sokken onder hun T-shirt gepropt om een vollere boezem te creëren’, schrijft Williams. ‘Nu is dat niet meer nodig.’

Volgens de journaliste stapten in 2009 maar liefst 289.000 Amerikaanse vrouwen naar een plastisch chirurg om hun borsten te laten vergroten. Wereldwijd kozen zo’n vijf miljoen dames voor implantaten. Williams stipt ook aan dat jonge vrouwen in de Westerse cultuur zichzelf vergelijken met pornoactrices. ‘Ze schamen zich over hun borsten omdat ze niet op die van hen lijken, waardoor ze sneller opteren voor een vergroting.’

Maar er is ook een andere reden waarom de gemiddelde boezem voller is dan vroeger. Moedermelk bevat vandaag veel chemicaliën en pesticiden. Onze borsten, die voornamelijk bestaan uit vet- en bindweefsel en oestrogeenreceptoren, fungeren als een soort spons die deze schadelijke stoffen ophoudt. Daardoor krijgen we een grotere cupmaat.

De schrijfster durft echter niet met zekerheid te zeggen of dit een rechtstreekse aanleiding is voor borstkanker. ‘Ons lichaam is nauw verbonden met de wereld om ons heen. Vervuiling zal in zekere mate een invloed hebben op onze gezondheid', schrijft ze voorzichtig.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees