Vakantie

Zomerse evenementen aan de Côte d'Azur

Uitnodigende stranden, gezellige havenbuurtjes en lekker eten: de Franse Rivièra is de ideale vakantiebestemming. Maar er is meer dan luieren op het strand of slenteren door de pittoreske straatjes. Als u deze zomer in de buurt bent, kunt u misschien naar een van deze evenementen.

MARSEILLE

Vanaf 9 juni kunt u rond de Vieux Port van Marseille tijdens het Festival de Marseille vier weken lang genieten van culture kunsten. Rustige exposities worden afgewisseld met boeiende films, energieke dansvoorstellingen of muziekvoorstellingen. Ook het driedaagse festival Garde'n Blues in openlucht is een aanrader.

Net zoals voorgaande jaren zal de dertiende editie van het Festival Jazz des Cinq Continents in juli vakantiegangers niet teleurstellen. Elke avond vinden allerlei optredens plaats in het prachtige Palais Longchamp en haar paleistuinen. Jazzmuzikanten van over de hele wereld zullen hier het podium betreden met als hoogtepunt de jaren zeventig groep Earth Wind & Fire.

In september ten slotte, vindt het Fête du Vent plaats, een vierdaags vliegerfestival. Op het Plage du Prado, een kunstmatig strand in het oosten van Marseille, strijden verschillende teams uit Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland met hun kleurrijke vliegers om prijzen.

CANNES

Hét evenement van het jaar in Cannes is uiteraard het filmfestival, dat dit jaar plaatsvindt van 16 tot 27 mei. Wie nog geen hotelkamer heeft geboekt, is eraan voor de moeite. Bent u wel in de buurt, dan zult u er gegarandeerd sterren spotten.

De badstad is echter ook het decor voor het grootste vuurwerkfestival in Europa, het Festival d'Art Pyrotechniques. Drie avonden in juli en drie avonden in augustus kunt u genieten van een schitterend spektakel. Net zoals bij het vuurwerkfestival in Duinbergen, reserveert u best een plekje op het strand. De zes deelnemende landen schieten hun vuurpijlen immers af op boten in de baai van Cannes.

Tijdens de warme zomermaanden, kunt u in Cannes ook naar verschillende muziekfestivals. Vijf avonden worden de stranden door het Festival Les Plages Electroniques omgetoverd tot één grote dansvloer, fans van klassieke muziek kunnen dan weer acht avonden lang genieten van Les Nuits Musicales du Suquet. Begin augustus is het de beurt aan Jazz à Domergue: jazzmuziek in de mediterrane tuinen van Villa Domergue, en het Festival Pantiero dat een mengelmoes van rock, hiphop en elektronische muziek aanbiedt.

NICE

Nice staat garant voor voldoende vertier met hun casino's en theaterzalen, en ook de prachtige opera mag u niet missen. Die opera is samen met het klooster van Cimiez in de zomer het decor voor een serie klassieke concerten, onder de noemer Muzikale nachten van Nice. In het pittoreske kunstenaarsdorpje Saint-Paul de Vence, verborgen in de heuvels van Nice, kunt u genieten van het Festival des Nuits du Sud, dat u laat wegdromen bij wereldmuziek.

Jazzliefhebbers zullen dan weer versteld staan van de uitgebreide affiche van het Nice Jazz Festival, dat begin juli plaatsvindt. Niet zo alledaags, maar daarom niet minder mooi is het Festival de Musiqe Sacrée in juni. Barok en religieuze muziek weerklinken dan in diverse kerken en kapellen.

Hebt u nog tips voor onze lezers? Deel ze dan in de commentaren!

Het beste van Enkel voor abonnees