Fit & Gezond

Een op drie Amerikanen is obees

Een op drie Amerikanen is obees

Foto: AFP

Een derde van de Amerikaanse volwassenen en kinderen heeft last van obesitas of overgewicht. Stappen om de epidemie te stoppen worden veel te langzaam genomen. Dat staat in een rapport van het invloedrijke Institute of Medicine.

In Washington komen deze week specialisten bijeen om te bekijken hoe het obesitasprobleem in de Verenigde Staten kan worden aangepakt.

Volgens een ander door de overheid gefinancierd onderzoek zal in 2030 ongeveer 42 procent van de Amerikaanse volwassenen ongezond dik zijn, nu is dat een derde. Dat is minder dan deskundigen ooit voorspelden, maar Amerikanen worden er ook niet bepaald slanker op. Het is volgens het instituut een maatschappelijk probleem: zittend leven is de norm geworden en Amerikanen worden omringd door goedkoop, calorierijk voedsel.

In het rapport worden plannen beschreven om de meest veelbelovende strategieën ten uitvoer te brengen. 'Elk van ons heeft die rol. We kunnen niet achterover leunen en het over laten aan de scholen, of aan een burgemeester of de lokale overheid', zegt William Purcell, een van de schrijvers van het rapport. 'Deze adviezen vragen een inspanning van ons allemaal.'

Volgens het rapport zouden schoolkinderen ten minste zestig minuten beweging per dag moeten hebben, maar veel scholen trekken vanwege te lage budgetten weinig tijd uit voor sportlessen.

In het rapport staat ook dat mocht het percentage mensen met overgewicht stabiel gehouden worden of dalen in de komende 20 jaar, dat er dan minstens 550 miljard dollar (422 miljard euro) bespaard kan worden in de gezondheidszorg. 

Obesitas leidt tot een verhoogde kans op hartkwalen, beroertes, diabetes en verschillende vormen van kanker. 

Het beste van Enkel voor abonnees