Olympische vlam donderdag ontstoken in Olympia

Olympische vlam donderdag ontstoken in Olympia

Foto: AP

De vlam van de Olympische Spelen in Londen wordt donderdag ontstoken in het Griekse Olympia, de plek waar de eerste Spelen plaatsvonden. Acht dagen later komt de vlam aan in Groot-Brittannië, waar op 27 juli de Spelen van start gaan in Londen.

De ceremonie zal worden voorgezeten door Jacques Rogge (de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité), Sebastian Coe (de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen) en tal van IOC-afgevaardigden. Verder zal ook Grieks president Karolos Papoulias aanwezig zijn op de ceremonie.

De Hogepriesteres Ino Menegaki zal de olympische vlam ontsteken met het rechtstreekse licht van de zon. Vervolgens zal het heilige licht na een voorbereid ritueel van choreograaf Ignatiou Artemis doorgeven worden aan de eerste loper, de Griekse wereldkampioen openwaterzwemmen Spyros Gianniotis.

Archeologische sites

De vlam zal gedurende een week de grote vijf Griekse archeologische sites passeren, om op 17 mei aan te komen in het Olympisch Stadion van Athene, het toneel van de eerste moderne spelen in 1896. Daar zal de vlam aan de Britse delegatie doorgegeven worden na een nachtelijke ceremonie.

Op 19 mei begint de vlam in het zuidwesten van Engeland aan haar Britse reis van 70 dagen en 12.875 kilometer, tot aan de openingsceremonie op 27 juli in Londen.