Europa ziet Belgische economie niet groeien in 2012

Europa ziet Belgische economie niet groeien in 2012

Eurocommissaris voor Monetaire zaken Olli Rehn. Foto: EPA

Volgens de recentste vooruitzichten van de Europese Commissie zal de economie in België dit jaar een nulgroei kennen. Voor 2013 wordt een groei verwacht van 1,2 procent. De volledige economie van de eurozone zou dit jaar krimpen met 0,3 procent.

Vrijdag publiceerde de Europese Commissie haar lenteprognose. Volgens die berekeningen zou de economie van de eurozone dit jaar krimpen met 0,3 procent. Volgend jaar wordt dan weer een groei geanticipeerd van 1 procent. 

Afgelopen november voorspelde de commissie voor de zeventien eurolanden nog een groei van een half procent over 2012, een jaar eerder werd zelf nog van een gezonde groei van 1,8 procent uitgegaan.

België

Voor België zou het begrotingstekort dit jaar uitkomen op 3 procent. De federale regering beoogde een streefcijfer van 2,8 procent. In juni wordt alsnog een begrotingscontrole gehouden waar één en ander bijgestuurd kan worden.

Volgend jaar zou het Belgische begrotingstekort op 3,3 procent uitkomen volgens Europa. De ploeg van premier Di Rupo wil echter streven naar een maximaal tekort van 2,15 procent.

De staatsschuld zou dit jaar aandikken tot 100,5 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp). Voor 2012 anticipeert de Europese Commissie voor ons land een schuld van 100,8 procent van het bbp. 

Spanje en Frankrijk

De Commissie voorspelt voorts dat Spanje en Frankrijk hun begrotingsdoelstellingen niet zullen halen. Spanje en Frankrijk moeten volgend jaar onder de drempel van drie procent uitkomen, maar bij ongewijzigd beleid dreigen Madrid en Parijs te stranden op respectievelijk 6,3 en 4,2 procent.

Bevoegd eurocommissaris Olli Rehn sprak vrijdag bij de presentatie van de prognoses niettemin zijn vertrouwen uit in de vastberadenheid van de ploeg van premier Mariano Rajoy om de Europese doelstellingen te halen. Hij beklemtoonde daarbij het belang van het beperken van de uitgaven van de regio’s en de maatregelen voor de herkapitalisering van de banksector die vrijdag in Madrid besproken worden.

Ook dat de nieuwe Franse president Francois Hollande moet aan de bak om zijn land volgend jaar onder de befaamde drempel van 3 procent te loodsen. De Commissie voorspelt een tekort van 4,2 procent.

Italië, Portugal en Griekenland

Italië zit volgens Rehn op koers om de doelstelling te halen. Volgens de prognoses zou de regering van premier Mario Monti in 2013 uitkomen op een tekort van 1,1 procent, maar structureel zal de begroting volgens Rehn wel evenwichtig zijn.

Ook probleemlanden als Portugal (0,3 procent) en Griekenland (0,0 procent) zouden in 2013 voor het eerst in jaren aan de recessie kunnen ontsnappen. Dit jaar zouden de Griekse en Portugese economieën echter opnieuw met respectievelijk 4,7 en 3,3 procent krimpen. Voor Spanje wordt een krimp van 1,8 procent verwacht.

Bij de voorstelling van de lenteverwachtingen wees Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, op het 'fragiele' karakter van en de grote verschillen tussen de verschillende Europese economieën.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees