'Geen coalitie zonder Syriza'

'Geen coalitie zonder Syriza'

Fotis Kouvelis Foto: EPA

In Griekenland wil de kleine linkse partij Democratisch Links niet rond de tafel met de conservatieven en de socialisten om een regering van nationale eenheid te vormen. Partijleider Fotis Kouvelis wil ook de extreemlinkse partij Syriza mee in de coalitie.

Kouvelis, partijleider van Democratisch Links, wil niet deelnemen aan de coalitieonderhandelingen met de conservatieven (Nieuwe Democratie) en de socialisten (Pasok) als de extreemlinkse partij Syriza daar niet aan meedoet.

Probleem is dat Syriza het bezuinigingsakkoord tussen Griekenland en Europa wil opzeggen. De traditionele partijen vinden dat een stap te ver omdat Griekenland dan niet in de eurozone kan blijven. Tot dusver heeft Syriza-lijsttrekker Alexis Tsipras geweigerd om aan elke coalitie mee te werken.

Kouvelis verwoordde deze voorwaarde vrijdag, waarmee de donderdagavond gewekte hoop dat een driepartijencoalitie mogelijk leek, de grond in werd geboord.

Als Syriza niet van koers verandert en er geen regeerakkoord uit de bus komt, komen er vermoedelijk volgende maand al nieuwe verkiezingen. Uit opiniepeilingen blijkt dat in dat geval Syriza met 27,7 procent de grootste partij wordt.

Een van de sterke mannen binnen Syriza, Dimitris Stratoulis, blufte met het exit-scenario van Griekenland uit de eurozone. 'Niet alleen kan Griekenland niet uit de euro worden gezet, ze zullen ons zelfs smeken hun geld aan te nemen, want als Griekenland uit de eurozone verdwijnt, verspreidt de crisis zich over de andere Europese landen en zal de euro verdwijnen.'

 

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees