Optocht start met een minuut stilte

Gay Pride in Brussel trekt 50.000 mensen

BRUSSEL - De zeventiende editie van de Belgian Pride heeft zaterdag 50.000 holebi's en sympathisanten naar het centrum van Brussel gelokt. Dat meldt de Brusselse lokale politie. De optocht begon met een minuut stilte uit respect voor het dodelijk slachtoffer van homofoob geweld, afgelopen week in Luik.

De Belgian Pride is het jaarlijkse evenement van de LGBTQI-beweging (Lesbians, Gay, Bisexuals, Transgender, Queer, Intersexuals), dat dit jaar als slogan 'Visible Citizens. I want to be! ... Do you?' draagt. Die slogan is bedoeld om de politieke wereld te interpelleren, in de aanloop naar de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen van oktober.

'We willen het hele jaar zichtbaar zijn en niet alleen ter gelegenheid van de Belgian Pride', zeggen de organisatoren. 'Daarom vragen we de kandidaten specifieke maatregelen op te nemen in hun programma en een duidelijk standpunt in te nemen over de LGBTQI-materie.'

Minuut stilte

Voor de kleurrijke parade door de straten van Brussel trok, werd een minuut stilte gehouden. Aanleiding was de recente homofobe incidenten en de dood van de 32-jarige Ihsane Jarfi, de man die vorige week vermoedelijk om het leven werd gebracht bij homofoob geweld. Die minuut stilte werd aan het begin van de stoet gevolgd door een 'schreeuw tegen de homofobie'.

Naar aanleiding van dat toenemend homofoob geweld, staat de optocht dit jaar in het teken van '4Every1'. De organisatoren heeft vrijdag nog een petitie tegen homofoob geweld overhandigd aan premier Elio Di Rupo (PS), minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH).

Nieuw dit jaar op de Pride zijn de vzw Rainbowcops, die de LGBTQI-personen binnen de politie verenigen en de activisten van de African Pride, die concrete hulpinitiatieven organiseren voor landen waar homoseksualiteit nog als misdaad beschouwd wordt.

De organisatie Wel Jong Niet Hetero stipt wel aan de optocht in de eerste plaats nog altijd een feest moet zijn.

 

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees