Juncker: 'Spreken over Griekse exit uit euro is nonsens'

Juncker: 'Spreken over Griekse exit uit euro is nonsens'

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep overlegt met de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Foto: AFP

De landen van de eurozone zullen al het mogelijke doen om Griekenland aan boord te houden. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep maandagavond gezegd.

Tijdens de eerste eurogroep na de verkiezingen in Griekenland heeft 'absoluut niemand' van de aanwezige ministers van Financiën het scenario van een Griekse exit nog maar ter sprake gebracht, zei hij. Dat wel doen komt volgens Juncker neer op 'nonsens en propaganda'.

De eurogroep is zich ten volle bewust van de grote inspanningen die de Grieken al geleverd hebben om hun economie uit het slop te halen. Maar toch is dit niet het moment om de teugels te vieren, zei Juncker op de afsluitende persconferentie.

Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn beklemtoonde dat 'het duidelijk is dat we Griekenland in de eurozone willen houden'. Wel moet Griekenland onverkort de met Europa en het IMF afgesproken hervormingen en besparingen uitvoeren.

Solidariteit

'Het hulpprogramma is een uitdrukking van solidariteit. Het gaat om een solidariteitspact tussen het Griekse parlement en de zestien andere parlementen' van de eurozone, zei Rehn. 'Dit is waar Europa om draait, maar solidariteit werkt in twee richtingen.' Het is nu aan de Griekse politici om hun deel van het pact na te komen.

De eurogroep bevestigde dat de huidige strategie om de Europese economie uit het slop te halen de juiste is. De hulpprogramma's die opgezet werden voor Ierland en Portugal bewijzen dat ook de reddingsstrategie werkt. 'Maar iedereen kan zien dat het in Griekenland moeilijker gaat. En dat is misschien het understatement van de avond', grijnsde Rehn.

Geen politieke eenheid

Hij ziet twee redenen voor de moeilijkheden ter plaatse. 'Er is geen politieke eenheid in Griekenland. Het land heeft een sterkere politieke consensus nodig. Ten tweede is het bestuurlijke niveau eerder zwak. Maar daar werken we aan, samen met onze Griekse vrienden.'

De boodschap van Rehn en Juncker was duidelijk: de Griekse politici moeten zo snel mogelijk een regering vormen en vervolgens hun verantwoordelijkheid nemen en het EU-IMF-programma uitvoeren. Van een exit uit de euro is geen sprake. Juncker riep zelfs op om geen 'advies' in die zin meer te geven aan de soevereine Grieken.

'We hopen dat er in de komende dagen of weken een regering gevormd kan worden. Vervolgens zullen we met die regering samenwerken.' Dreigen met het verlaten van de eurozone 'is niet de manier om met burgers om te gaan', aldus nog Juncker.

Meer tijd?

Rest nog de vraag of niemand van de financiënministers geopperd heeft Griekenland meer tijd te geven om zijn economische hervormingen te realiseren en zijn tekort terug te dringen.

Juncker: 'Eerst moeten de Grieken hun deel van het werk doen. Als er zich dan nog uitzonderlijke omstandigheden voordoen, kan een verlenging in de tijd van het programma besproken worden. Maar die twee voorwaarden zijn niet vervuld, dus werd het scenario vanavond niet bediscussieerd.'

Behalve Griekenland, kwamen ook de hervormingen van de Spaanse bankensector en het Nederlandse begrotingsakkoord ter sprake. Beide beslissingen kregen de steun van de eurogroep.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees