Eurozone vermijdt recessie

Italië duikt in recessie terwijl Duitsland groeit

Vakbonden protesteren in Rome tegen besparingsmaatregelen. Foto: AP

De Duitse economie groeit meer dan verwacht, terwijl de Italiaanse economie krimpt en Frankrijk stagneert. Dat blijkt uit statistische gegevens die zijn vrijgegeven. Door de Duitse cijfers vermijdt de eurozone een recessie.

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het eerste kwartaal met 0,5 procent gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal. Dat was vijf keer meer dan verwacht: analisten gingen uit van een groei van slechts 0,1 procent.

Vooral de Duitse export was de motor voor de groei. Dat blijkt uit de gegevens van het bureau voor statistiek in Wiesbaden. Maar ook de binnenlandse consumptie speelde een positieve rol. Die lag hoger dan in het laatste kwartaal van 2011 en compenseerde de daling van investeringen.

In het vierde kwartaal van vorig jaar kende de Duitse economie nog een krimp met 0,2 procent. Door de positieve evolutie in de periode januari-maart, is een recessie vermeden. Over heel 2011 groeide de economie bij onze oosterburen met 3 procent.

Italië krimpt

De Italiaanse economie had in het eerste kwartaal een krimp van 0,8 procent. Het gaat om een derde opeenvolgende daling. Italië lijdt onder de schuldencrisis en het besparingsprogramma van 20 miljard euro dat het land doorvoert.

De daling met 0,8 procent in het eerste kwartaal van 2012 was de grootste in drie jaar. Ze was ook groter dan analisten hadden verwacht.

Nulgroei voor Frankrijk

In Frankrijk daarentegen stagneerde de groei in het eerste kwartaal, zo maakte het Franse statistiekbureau Insee dinsdag bekend. Het instituut herzag ook de cijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar.

In plaats van een groei van 0,2 procent, zou de Franse economie met slechts 0,1 procent zijn toegenomen. Over heel het jaar, steeg het bruto binnenlands product bij onze zuiderburen met 1,7 procent.

Griekenland blijft achteruitgaan

De Griekse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 6,2 pct gekrompen. Dat blijkt dinsdag uit een eerste officiële raming van het Griekse bureau voor statistiek. Eind vorig jaar was de daling nog groter, -7,5 procent op jaarbasis.

Over heel 2012 verwacht de Griekse nationale bank dat de economie van het land met 5 procent zal krimpen. Dat is iets beter dan de -6,9 pct in 2011. Griekenland zit al sinds 2008 in een recessie.
 

Eurozone stagneert

De uiteenlopende groeicijfers van de eurolanden leiden tot een stagnering in de eurozone. Dankzij de beter dan verwachte Duitse cijfers werd een recessie vermeden, zo blijkt uit gegevens van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek.

In het vierde kwartaal van 2011 kende de economie in de eurozone nog een krimp met 0,3 procent.

Ook voor de hele Europese Unie stagneerde de economie in vergelijking met het laatste kwartaal. Op jaarbasis was er een lichte groei met 0,1 procent.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees