'Griekse schuld moet opnieuw tegen het licht'

'Griekse schuld moet opnieuw tegen het licht'

Foto: © PATRICK KOVARIK

Voormalig premier Yves Leterme meent dat Europa de Griekse schuld op termijn opnieuw moet bekijken, en desnoods moet ingrijpen. Maar dan moet ook dringend werk worden gemaakt van maatregelen die de Griekse economie weer doen aantrekken. Dat zei hij in De Zevende Dag.

Oud-premier Yves Leterme, die nu adjunct-directeur-generaal van de Oeso is, verwacht dat op termijn de Griekse schuld opnieuw tegen het licht zal moeten worden gehouden. Maar als dat gebeurt, moet er ook aan maatregelen worden gewerkt die de Griekse economie weer groeikrachtig maakt, klinkt het.

Leterme is geen voorstander van een volledige kwijtschelding van de Griekse schulden. Hij waarschuwde daarbij voor 'de moral hazard'. 'Dat betekent dat je een land dat zijn voeten veegt aan bepaalde budgettaire afspraken, en daar op termijn niet voor wordt gestraft, niet als voorbeeld mag stellen.'

Er moet 'een zekere sanctie blijven uitgaan van de EU en de eurozone, die over de budgettaire doelstellingen waken'. Al gaf hij wel toe dat 'als de Grieken volledig in recessie gaan, het land er ook niet bovenop komt'. 

Preventieve maatregelen elders in Europa

De Oeso is momenteel actief in werkgroepen in Griekenland. De ervaring leert volgens Leterme dat een aantal afspraken die politiek worden toegezegd, op het terrein zeer moeilijk hard te maken zijn. 'Maar wie a zegt moet b zeggen' vindt de Oeso-topman.

'Als Griekenland in de eurozone blijft, dan betekent dat dat het probleem van de schuld en de budgettaire toestand helemaal opgevolgd moet worden en desnoods nieuwe maatregelen genomen moeten worden, en dat er structurele maatregelen worden genomen voor Griekenland, maar preventief ook voor elders in Europa.'

Wat de zogenaamde relance betreft, stelt Leterme dat hij en andere collega's er reeds in 2008 binnen Europa voor hadden gepleit maatregelen te nemen om de 'crisis van de vraag' aan te pakken. Met het 'vrij genereus sociaal akkoord' verwees Leterme naar een maatregel uit eigen land. 'Men had de Belgische recepten van toen veel eerder moeten toepassen', klinkt het.
 

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees