Geen minuut stilte op Spelen ter nagedachtenis van Israëlische slachtoffers 1972

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen zal niet vooraf gegaan worden door een minuut stilte, aldus een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Israël wilde zo zijn elf vermoorde landgenoten herdenken die omkwamen bij een terreuraanslag tijdens de Spelen van 1972 in München.

'Het IOC heeft de tragedie van 1972 al vaak herdacht. In Londen zullen we dat opnieuw doen tijdens de Spelen, niet voor de openingsceremonie', gaf de woordvoerder aan. Hij benadrukte dat de beslissing in samenspraak met het Israëlisch Olympisch Comité genomen werd. IOC-voorzitter Jacques Rogge bracht Israël in een brief op de hoogte.

'Onaanvaardbaar'

De Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon reageerde scherp op het standpunt van het IOC.

'Deze reactie is onaanvaardbaar en in strijd met de principes van het broederschap waarop de olympische gedachte rust. De moorden waren niet enkel een aanval op een nationaliteit of godsdienst, maar ook een aanval op de Olympische Spelen en de internationale gemeenschap', klonk het. 'Daarom is het noodzakelijk om deze gebeurtenis voor de Spelen te herdenken, niet ergens op de achtergrond tijdens de Spelen.'

Op 5 september 1972 werden elf leden van de Israëlische delegatie, een politieman en vijf terroristen gedood tijdens een gijzeling door de Palestijnse terreurbeweging ’Zwarte September’ in München.