Handvest voor Vlaanderen: oppositie hekelt aanpak meerderheidspartijen

Groen-fractieleider in het Vlaams parlement, Filip Watteeuw. Foto: belga

Groen vindt het niet kunnen dat de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement niet te rade zijn gegaan bij de oppositie over het 'Handvest voor Vlaanderen', dat woensdag voorgesteld werd. Ook Vlaams Belang meent dat het 'misprijzen voor de oppositie' een absoluut hoogtepunt heeft bereikt. Open VLD blijft het initiatief naar eigen zeggen genegen, maar vindt de dat de manier van werken 'getuigt van misprijzen'.

Woensdagnamiddag stellen de fractieleiders van CD&V, sp.a en N-VA het 'Handvest voor Vlaanderen' voor, een soort 'grondwet' voor Vlaanderen. Aan die tekst wordt al jaren gewerkt en er is nu een akkoord tussen de drie meerderheidspartijen.

De oppositie hekelt echter de aanpak van de meerderheidspartijen. Zij kregen de tekst blijkbaar niet te zien voor die voorgesteld werd aan de pers. In De Standaard noemt Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij dat 'schandelijk'.

'De holderdebolderwijze waarop de Vlaamse regering het Handvest vandaag aan de pers voorstelt, getuigt van misprijzen voor wie niet behoort tot de meerderheid', aldus nog van Rouveroij. Volgens het parlementslid negeerde de meerderheid de afspraken die gemaakt werden met Open VLD.

Meerderheid overstijgen

'Zo'n Handvest moet de tand des tijds kunnen doorstaan', vindt van Rouveroij, 'en moet de meerderheid dus kunnen overstijgen. In die zin blijft Open VLD het initiatief genegen. Na de volgende fractievergadering, als we de tekst rustig hebben kunnen nalezen, zal mijn fractie haar standpunt bepalen.'

Valse start

Vlaams fractieleider voor Groen Filip Watteeuw heeft het over een 'schandelijke manier van werken. Zo’n Handvest moet er voor alle burgers zijn', hekelt Watteeuw. 'Je zou verwachten dat alle partijen erbij zouden worden betrokken en dat er in het parlement zou worden gezocht naar een evenwicht dat door iedereen wordt gedragen.' Watteeuw heeft het over een 'valse start'.

'Tekst is blijkbaar te nemen of te laten'

Eenzelfde geluid weerklinkt bij Vlaams Belang. 'Deze tekst werd op geen enkel moment aan een oppositiepartij voorgelegd en is dus blijkbaar te nemen of te laten', zegt fractievoorzitter Joris Van Hauthem.

Ook hij meent dat de meerderheid 'bijna twee jaar in alle stilte heeft gebakkeleid over iets wat toch alle fracties aangaat'. Hij kondigt aan dat zijn partij bij de bespreking van de tekst haar eigen proeve van Vlaamse grondwet zal indienen.

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees