Toplonen overheidsbedrijven naar werkgroep

Toplonen overheidsbedrijven naar werkgroep

Foto: BELGA

Het voorstel van minister van Paul Magnette (PS) om het loon van toplui van overheidsbedrijven te beperken, zou door een werkgroep behandeld worden. Dat heeft vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) na afloop van de ministerraad verklaard.

Minister Magnette legde zijn plan vanmorgen voor aan de andere topministers in de regering, en er lijkt wel eensgezindheid te bestaan over het principe. Over de precieze invulling moet echter nog een akkoord gevonden worden.

Een werkgroep moet zich over het voorstel buigen. Magnette werd volgens Van Quickenborne ook gevraagd een vergelijking te maken over de situatie bij overheidsbedrijven die blootgesteld zijn aan concurrentie.

Verschillende vicepremiers verwelkomen het voorstel van Magnette alvast, zo bleek voor de start van het kernkabinet.

Van Quickenborne (Open VLD) benadrukte het belang van soberheid, maar ook de nood aan realisme. De betrokken ondernemingen moeten in staat blijven mensen aan te werven en het kan ook niet dat personeelsleden onderaan de ladder meer verdienen dan de baas, luidde het.

De vicepremier waarschuwde ervoor niet te vervallen in mooi principes die nefaste gevolgen op het terrein met zich meebrengen.

Joëlle Milquet (CDH) ziet het voorstel wel zitten, maar tekende toch enige voorbehoud aan bij sectoren waar concurrent hard speelt, zoals Belgacom bjivoorbeeld. Ze vreest dat - als de beperkingen te streng worden - niet de juiste mensen kunnen aangetrokken worden.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) sprak zich niet uit over het voorstel zelf, maar liet wel al optekenen dat hij het niet correct vond dat het voorstel, inclusief cijfers, al in de pers opdook voor het door de ministers besproken was. 

Sabine Laruelle (MR) noemt het voorstel 'een goede basis' om van te vertrekken. Haar partijgenoot Charles Michel maakt wel een kleine kanttekening: de lonen van managers die nu in dienst zijn kunnen hierdoor niet aangepast wordt, omdat het over lopende contracten gaat. 

Parachutes inperken

Als het van Magnette afhangt, zal een topman van een overheidsbedrijf maximaal nog 290.000 euro bruto per jaar mogen verdienen. Dat bedrag is inclusief bonus en andere voordelen zoals een bedrijfswagen of stortingen in een pensioenfonds.

Magnette wil ook de zogenaamde gouden parachutes inperken. Hij stelt voor om de vertrekvergoedingen te beperken tot twaalf maanden loon. De minister maakt zich sterk dat hij die beperking ook al kan invoeren in de lopende contracten. Daarnaast wil hij ook een absoluut verbod voor de overheidsmanagers om een deel van hun loon in aandelen of aandelenopties te ontvangen.

De huidige topmanagers kunnen de dans nog ontspringen zolang hun contract loopt. Het is immers juridisch niet mogelijk om het loon in hun lopende contracten aan te passen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees