Solden beginnen dit jaar al op 30 juni

Solden beginnen dit jaar al op 30 juni

Foto: Photo News

De zomersolden zullen dit jaar al op zaterdag 30 juni beginnen. Dat zegt het ministerie van Economie in een persbericht. In de wet is immers voorzien dat indien de normale begindatum van 1 juli op een zondag valt, de soldenperiode een dag eerder begint.

De Federale Overheidsdienst Economie (FOD) herinnert er ook aan dat in de sectoren van kleding, lederwaren en schoenen een zogenaamde sperperiode van toepassing is. Tijdens deze periode, die dit jaar loopt van 6 tot en met 29 juni, is het voor deze sectoren verboden om prijsverminderingen aan te kondigen.

Ook uitverkopen verricht gedurende deze sperperiode mogen niet gepaard gaan met aankondigingen van prijsvermindering. Het verbod geld niet voor braderijen. Dat zijn de occasionele handelsmanifestaties die maximum vier dagen duren en die slechts éénmaal per jaar worden georganiseerd door de plaatselijke verenigingen van ondernemingen of met hun medewerking. 

Boetes tussen de 1.500 en de 60.000 euro

De controleagenten van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling zullen streng toekijken op de naleving van deze regels. Overtredingen en gegronde klachten zijn aanleiding voor het opstellen van een proces-verbaal.

De aandkondigingen van de prijsverlagingen moeten bovendien een realsitisch karakter hebben. Meer bepaald vereist de wet dat de gevraagde soldenprijs minder moet bedragen dan de referentieprijs. Dat is de laagste prijs die de handelaar voor het goed tijdens de periode voorafgaandelijk aan de soldenperiode heeft gevraagd.

Deze zogenaamde 'referentieperiode' loopt dit jaar van 30 mei tot en met 29 juni. Ook hierop zal streng gecontroleerd worden.

Op het overtreden van al deze regels staan boetes die minimum 1.500 en maximum 60.000 euro bedragen.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees