Zweden wint Eurovisiesongfestival

De Zweedse zangeres Loreen Foto: EPA

De Zweedse zangeres Loreen heeft met haar nummer Euphoria het Eurovisiesongfestival gewonnen. Zweden won de 57ste editie van het liedjesfestival met meer dan 100 punten voorsprong op grote favoriet Rusland.

Loreen bracht het Songfestival terug naar zijn essentie: een treffen van mensen die goed kunnen zingen. In die competitie was Loreen absoluut de beste. Loreen kan zingen. Punt. Daarbij had ze nog eens een van de beste liedjes van het pak. Luister voor het slapengaan nog eens naar Euphoria en je staat ermee op. Eu-eu-eu-eu-euphoria! Je voelt je gelijk gelukkig.

Er was wat gewerkt aan Loreens act. Dat ze daarbij waren uitgekomen op iets wat zeer goed leek op Kate Bush is niet eens ongelukkig want Kate Bush is en blijft een grote mevrouw uit de popgeschiedenis.

Loreen moet met deze overwinning de internationale doorbraak forceren. In eigen land is ze al zeer hot. In 2004 nam Loreen deel aan de Zweedse versie van Idool. Toen eindigde ze op de vierde plaats. Vorig jaar schreef ze zich in voor Melodifestivalen, dat is de Zweedse preselectie voor het Eurovisie Ssongfestival. Ze werd wéér vierde. Dit jaar waagde ze opnieuw haar kans. Deze keer met succes.

Loreen is al de vijfde Zweedse inzending die het Eurovisie Songfestival wint. De bekendste blijft natuurlijk Abba in 1974 met Waterloo.

Rusland, de gedoodverfde favoriet heeft het dus niet gehaald. Al waren de zes oma's wel een tijdje in de running voor de kopplaats. Toch waren ze niet veel meer dan een gimmick en brachten ze zeker geen goed gezongen liedje.

Humperdinck ver achteraan

Wat niet kan gezegd van de Engelse inzending Engelbert Humperdinck. Hij opende het Songfestival met de wals Love Will Set You Free. Humpy zong tegen alle verwachtingen in veel beter dan op de generale repetitie. Helaas eindigde hij voorlaatste.

Voor ons land mocht Peter Van de Veire de punten doorgeven. Eerst feliciteerde hij de organisatoren met hun mooie show ‘with beautiful dresses from den Aldi' (‘met mooie jurken uit den Aldi'). Tijdens de uitzending had hij al een paar keer flink gehakt op de kledij van sommige deelnemers. Ook ons land gaf het maximum van de punten aan Zweden.

Aan wie gaf België punten?

12 punten: Zweden

10 punten: Albanië

8 punten: Rusland

7 punten: Turkije

6 punten: Spanje

5 punten: Servië

4 punten: Ierland

3 punten: Roemenië

2 punten: Griekenland

1 punten: Verenigd Koninkrijk

België haalde de finale niet

In de finale, gevolgd door naar schatting 120 miljoen tv-kijkers in heel Europa, traden 26 landen aan. Zij waren gekozen uit in totaal 42 deelnemende landen. De Belgische inzending, Iris (Laura Van den Bruel) met de ballade 'Would You', was in de eerste halve finale uitgeschakeld.

België won het Eurovisiesongfestival één keer. In 1986 haalde Sandra Kim het met 'J’aime la vie'. Sinds het systeem van de halve finales in 2008 werd ingevoerd, kon België zich nog maar één keer plaatsen voor de finaleronde. Dat was in 2010. Toen eindigde Tom Dice uiteindelijk zesde met 'Me and my guitar'.

Bekijk hieronder het winnende nummer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees