Wint Thomas De Gendt de Giro?

Wint Thomas De Gendt de Giro?

Foto: EPA

Nog 30 vlakke tijdritkilometer scheiden Thomas De Gendt van een mogelijk podium in de Giro. Als Thomas De Gendt erin slaagt om een podiumplaats te versieren schrijft hij geschiedenis. Het is van 1978 geleden dat er nog een landgenoot het podium haalde. Johan De Muynck stond toen op het hoogste schavotje na zijn overwinning

Voor de apotheose van deze Ronde van Italië krijgen de renners het aloude centrum van Milaan ter beschikking. Het startpodium van de slottijdrit staat opgesteld aan de Piazza Castello, aan het voeteinde van het Castello Sforzesco.

Via onder meer de Corso Sempione, de Piazza della Repubblica en de Corso Venezia gaat het dan weer terug naar de finish op de Piazza del Duomo, aan de vermaarde Dom van Milaan.

Vorig jaar reed Thomas De Gendt een sterke tijdrit op de voorlaatste dag in de Tour in Grenoble. Op een heuvelachtig parcours werd hij toen vierde, nog voor specialist Cancellara en nog belangrijker voor Hesjedal. Hij reed de Canadees toen op bijna 3 m 30. Verschil is wel dat het nu biljartvlak is en geen 42 kilometer maar slechts 30 kilometer.

Scarponi en zelfs Rodriguez  zouden geen probleem mogen vormen voor onze 25-jarige landgenoot, hamvraag is of de achterstand van 1 m 47 op Hesjedal goed te maken is.

Dat hangt voor een deel af hoe goed De Gendt gerecupereerd is van de inspanningen van vandaag.

Niet op rollen

Thomas De Gendt is niet van plan om zich op te warmen op de rollen. Voor hem volstaat een verkenning van het parcours. 'Het is al een heel gedoe om zo'n tijdritpak aan te trekken. Voor mij volstaat het om het parcours te verkennen en wat los te rijden', zegt De Gendt.

Volgens de weersvoorspelling wodt het licht bewolkt in Milaan  maar blijft het tijdens de tijdrit wel droog.

De eerste renner vertrekt om 13.35u in Milaan. Omstreeks 17u15 weten we of de renner van Vacansoleil-DCM de champagne mag koud zetten. En weten we natuurlijk ook wie de Giro gewonnen heeft!

Volg hier de etappe LIVE vanaf 14 uur. Ook mobiel via m.nieuwsblad.be of via de Sportwereld wielerapp.