Waarom eens niet zonder diepe spits?

Waarom eens niet zonder diepe spits?

Foto: Photo News

Met Igor De Camargo, Christian Benteke en Romelu Lukaku heeft Marc Wilmots drie diepe spitsenin zijn selectie. Ze zijn op enkele details na allemaal hetzelfde type: groot, bonkig en kopbalsterk.

Ze hebben alles wat tot voor enkele jaren als 'de voetballer van de toekomst' werd omschreven: ze zijn meer dan 1,90 meter lang en fysiek sterk. Het zijn pure atleten, geboetseerd naar het voetbal van de toekomst dat alleen maar sneller zou worden en fysiek steeds meer zou vergen.

Er is echter een probleem bij de Rode Duivels: Lukaku (9x), De Camargo (5x) en Benteke (1x) en kregen allemaal al hun kans om in de nationale ploeg aan een wedstrijd te beginnen, maar nog nooit gaven ze de indruk de diepe spits van de toekomst te worden. Benteke na één wedstrijd afschrijven is wat vroeg en Lukaku zal zijn dipje straks ook wel te boven komen. Maar is het in deze aanloop naar de WK-voorronde niet het moment om een iets te proberen? Om zonder die grote, sterke diepe aanvaller te experimenteren?

Niet alleen FC Barcelona heeft die speelwijze met de grote toren al helemaal afgezworen. Ook andere clubteams - niet allemaal - met balvaardige middenvelders zien steeds meer af van dat ene aanspeelpunt in de aanval dat van de flanken bediend moet worden. Met de balvaardigheid van Mertens, Hazard, Witsel, Dembélé en straks De Bruyne moet het mogelijk zijn om op andere manieren dan met de lange ballen de verdediging van de tegenstander in verlegenheid te brengen.

Zoals in de goede eerste helft tegen Montenegro speelden de Rode Duivels al op balbezit en teerden ze op hun combinerend vermogen. Daardoor werd die diepe spits, vrijdag was dat de ongelukkige Igor De Camargo, meer een sta-in-de-weg dan een hulp in het creëren van doelkansen.Het streven naar een numerieke meerderheid op de plaats waar de bal is, hebben de Duivels met al dat talent onder de knie. Als dan vanuit dat balbezit de ruimte wordt gezocht naar lopende spelers die in het vijandige strafschopgebied komen (en er nog niet staan) worden er meer kansen gecreëerd. Bondscoach Marc Wilmots liet gisteren weten dat hij morgen op Wembley weer gewoon voor een diepe spits kiest. Spijtig. Een andere speelwijze was in deze fase het proberen meer dan waard geweest.