Volkshuisvesting bouwt en renoveert tot 2030

Voorzitster Sofie Bradt en directeur Andy Dilles bij een grondplan van de wijk Willebroek-stad. Foto: Kristof Lauwers

Willebroek -

De sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting start vanaf 2013 met twee grote verbouw- en nieuwbouwprojecten in de wijk Willebroek-stad en de Tuinwijk. Vele huurders zullen de komende jaren al dan niet tijdelijk moeten verhuizen.

Met een patrimonium van 1.550 sociale woningen, of 15 procent van het totale aantal woningen, telt de kanaalgemeente veel meer sociale woningen dan het in 2009 bepaalde Vlaamse gemiddelde van negen procent.

‘Er worden de komende jaren oude woningen gesloopt en nieuwe gebouwd. Maar het totale aantal sociale woningen blijft gelijk. Met nieuwbouw en grondige renovaties willen we de woonkwaliteit verbeteren', zegt directeur Andy Dilles van Volkshuisvesting.

‘Honderden gezinnen moeten de komende twintig jaar al dan niet tijdelijk verhuizen, naar nieuwe of al vernieuwde woningen in de buurt waar ze altijd al gehuurd en gewoond hebben. Die verhuizing wordt begeleid en betaald door de huisvestingsmaatschappij.'

Aan de Akkerlaan bouwt Volkshuisvesting, vanaf 2014, op vier hectare honderd nieuwe woningen voor huurders uit de wijk Willebroek-stad, tussen de Ringlaan en de Breendonkstraat.

‘Daarna worden in de wijk, die nu nog 850 woningen telt, de kleinste en oudste woningen, onder meer aan de Bosstraat en de Begoniastraat, gesloopt en worden er nieuwe gebouwd. Ook de drie residenties Herselaar, Groenlaar en Schoondonk, met elk honderd appartementen, worden niet meer gerenoveerd en afgebroken. De residentie Schoondonk wordt als eerste, wellicht over vijf jaar, gesloopt. In de wijk komen evenveel woningen op een grotere oppervlakte', legt voorzitster Sofie Bradt uit.

In de Tuinwijk worden 84 kleine en oude woningen gesloopt. Om, onder meer aan de Hoge Heide, 71 nieuwe woningen en appartementen te bouwen. Vijf van die woningen worden aangepast voor personen met een beperking. Er worden ook parkeerplaatsen en pleintjes aangelegd en groen aangeplant. Voor de sloop van de oude woningen er begin 2013 start, moeten 54 gezinnen naar een andere sociale woning verhuizen.

In de deelgemeenten Blaasveld, Tisselt en Heindonk werden dit jaar al elf woningen grondig gerenoveerd. Negentien vernieuwde woningen, onder meer aan de Ringlaan en de Breendonkstraat, in de wijk Willebroek-stad kunnen vanaf de zomer weer verhuurd worden. ‘We willen zo elk jaar enkele woningen in Blaasveld, Tisselt en Heindonk grondig renoveren', zegt Dilles nog.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio