Meesterknecht George Hincapie kondigt zijn pensioen aan

George Hincapie Foto: AP

George Hincapie heeft bekend gemaakt dat hij aan zijn laatste seizoen als profwielrenner bezig is. De Tour de France in juli en de USA Pro Cycling Challenge in augustus zullen de laatste twee races zijn uit zijn 19-jarige carrière. De drievoudige Amerikaans kampioen op de weg was ook een klassieke renner maar geraakte vooral bekend als succesvolle en trouwe meesterknecht, eerst voor Lance Armstrong bij zijn zeven Touroverwinningen maar de laatste jaren ook voor Cadel Evans toen die La Grande Boucle won. Op 29 juni blaast hij 39 kaarsjes uit.

'Het was zeker niet gemakkelijk om deze beslissing te nemen', aldus Hincapie. 'Maar ik wil stoppen op een moment dat ik nog kan helpen het verschil te maken. 19 jaar als profwielrenner, daar had ik nooit van durven dromen. Maar nu kijk ik ernaar uit om meer tijd door te brengen met mijn vrouw en kinderen, die nu op een leeftijd zijn gekomen dat ze me écht missen als ik weer eens moet vertrekken.'

Hincapie leerde zijn vrouw Melanie overigens kennen als bloemenmeisje in de Tour de France. De inwoner van Greenville, SC, hoopt na zijn pensioen betrokken te blijven bij zijn huidig team, het BMC Racing Team.

'Ik wil in het wielrennen blijven, ondermeer met mijn bedrijf Hincapie Sportswear', aldus Hincapie. 'Maar tot dan heb ik het gevoel sterk en gezond genoeg te zijn om nog twee maanden mijn bijdrage te leveren aan het team. Ik ben honderd procent gemotiveerd om Cadel Evans aan een tweede Tourzege te helpen.'

Klassieke zeges

De belangrijkste zeges van Hincapie zijn Gent-Wevelgem (2001), driemaal het nationaal kampioenschap op de weg, Kuurne-Brussel-Kuurne (2005) en ritzeges in onder meer de Tour, de Dauphiné en de Ronde van Californië. Dit jaar zette hij records neer in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix door beide klassiekers voor de zeventiende keer uit te rijden. Als hij eind deze maand in Luik aan de start van La Grande Boucle komt, vestigt hij ook daar een record met zeventien deelnames.