Noorse zwemkampioen Alexander Dale Oen overleed aan hartaanval

Noorse zwemkampioen Alexander Dale Oen overleed aan hartaanval

Foto: photonews

De Noorse zwemkampioen Alexander Dale Oen overleed op 30 april van dit jaar door een hartaanval. Die werd veroorzaakt door een geblokkeerde slagader. Dat blijkt uit het gepubliceerde autopsieverslag.

Naast een coronaire hartziekte was er sprake van een verandering in de hartspier, kenmerkend voor kleine hartaanvallen, meldt het rapport. 'Deze bevindingen zijn heel verrassend en zelfs onbegrijpelijk. Ik snap niet hoe het hart van een 26-jarige wereldkampioen zo ernstig verzwakt kon zijn', reageerde Ola Ronsen, hoofd van de medische dienst van het Noors olympisch team.

Ronsen bood al zijn excuses aan bij de familie van Dale Oen, omdat het hartprobleem niet ontdekt werd door de Noorse medische staf. 'Dale Oen klaagde eerder dit jaar over pijn in de schouder en bezocht verschillende specialisten, maar niemand legde de link naar het fatale hartprobleem', aldus Ronsen.

De dood van Dale Oen kwam als een donderslag bij heldere hemel. De Noren rekenden op hem om eremetaal te halen op de Olympische Spelen in Londen. In 2008 veroverde hij de eerste Noorse olympische zwemmedaille, hij werd tweede op de 100 meter schoolslag in Peking. In 2011 won hij op de wereldkampioenschappen nog goud in dezelfde discipline.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES