Slot

Delhaize en Bekaert dompelen Bel20 in het rood

De veiling van Italiaans staatspapier stuurde woensdag de Europese beurzen aan, maar uiteindelijk bleven de verliezen eerder beperkt. In de Bel20 waren het vooral Delhaize en Bekaert die er sterk op achteruit gingen.

BEL 20 (Euronext Brussel)

Naast de Spaanse rente schoot ook de Italiaanse rente de voorbije dagen weer fors omhoog. Dinsdag doorbrak de Italiaanse langetermijnrente opnieuw de symbolische probleemgrens van 6 procent. Het was dan ook bang afwachten hoe de veiling van het staatspapier zou verlopen.

Dinsdag deed Italië eenjarig staatspapier van de hand, morgen volgt de veiling van obligaties op langere termijn. De veiling van woensdag leverde de verhoopte 6,5 miljard euro op, maar de rente die ItalIë moet betalen ligt wel pijnlijk hoog: 3,972 procent tegenover de 2,34 procent tijdens de vorige uitgifte op 11 mei. 

De meeste beurzen reageerden met een duik onder nul, al ging die niet te diep. Het verlies schommelde in het algemeen rond het half procent.  

De Bel 20 hing rond het middaguur niet ver van het evenwicht, dankzij sterke prestaties van AB Inbev (+1,49 pct) - dat deze week een positief analistenrapport kreeg - en KBC (+2,39 pct), dat de slechte dagen afwisselt met de goede. Maar onderaan trokken Solvay (-2,23 pct), Mobistar (-2,67 pct), Ageas (-2,58 pct), en vooral Bekaert (-4,09 pct) en Delhaize (-4,46 pct) de Brusselse beurs toch dieper het moeras in, tot 2.093,32 punten (-0,53 procent). Delhaize, dat voor de zesde dag op rij verlies leed, zit zelfs op de laagste koers in negen jaar. 

Zowel staaldraadfabrikant Bekaert als supermarktketen Delhaize beleven een desastreus jaar. Een aandeel van Delhaize daalde sinds januari van ongeveer 45 euro naar 25 euro vandaag. Delhaize gaat voornamelijk gebukt onder de hoge herstructureringslasten in de VS. Ook Bekaert is volop aan het herstructureren. 

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees