Technisch KO

De criticasters die dachten dat Andy Schleck in de Tour een flinke rammeling zou krijgen van Bradley Wiggins en Cadel Evans zijn voor altijd de mond gesnoerd. Technisch KO en dus zal niemand weten of Andy Schleck echt KO zou zijn gegaan. Maar Andy Schleck kreeg tijdens het sparren in de Dauphiné klappen. Dan win je geen kamp. Dan win je geen Tour. Die indruk zal voor altijd blijven. Voor Andy Schleck waren alle voortekenen slecht en mirakels zijn zeldzaam geworden in het wielrennen.

Johan Bruyneel is geen idioot en heeft Andy Schleck dit seizoen te gepasten tijde in bescherming genomen. Dat hij zijn kopman voor de Tour openlijk aanviel, was het bewijs dat het echt vijf voor twaalf was. In de Dauphiné werd de klok niet teruggedraaid. Integendeel. Andy Schleck begon aan de fatale tijdrit met een achterstand van 5'21". De berichten over beterschap leken vooral strohalmpjes.

Van het voorjaar onthouden we dat Philippe Gilbert zijn dip nooit te boven is gekomen, terwijl we allemaal op een bepaald moment hebben gedacht dat hij er eindelijk doorkwam. Als de basis te smal is, valt de piramide niet te redden. Andy Schleck heeft dit seizoen zoveel tegenslag gekend dat hij die basis niet had. Dat moet ook Bruyneel gefrustreerd hebben. Wat kan een strateeg met een soldaat zonder slagkracht? Zeker in een Tour die met de vele tijdritkilometers sowieso al in het voordeel van de Wigginsen en Evansen van deze wereld was.

De ontgoocheling bij Andy Schleck zal ongetwijfeld groot geweest zijn toen zijn forfait een feit was, maar op de persconferentie gisteren viel ons vooral op hoe gretig hij al over de Ronde van Spanje vertelde. In Zwitserland had ook Bruyneel zin in een Vuelta met Andy Schleck, die hij opnieuw over de bol aait.

En dat hebben ze in Spanje ook, met een nakend duel tussen Andy Schleck en Alberto Contador, intrinsiek de twee beste ronderenners van de planeet in de parcoursgewijs zwaarste ronde van dit seizoen. Een duel tussen tijdrijders in de Tour, een duel tussen klimmers in de Vuelta. Zo was het toch bedoeld?

Andy Schleck, Johan Bruyneel en het project RadioShack-Nissan-Trek krijgen in de Vuelta een nieuwe kans. Als ze elkaar in Madrid als winnaars in de armen kunnen vallen, is dit technisch KO misschien een geluk bij een ongeluk geweest.