Eerste stap wordt erkenning als Vlaams Cultureel Erfgoed

Waregem Koerse wil op lijst van cultureel werelderfgoed

Waregem Koerse wil op lijst van cultureel werelderfgoed

De Waregem Koerse ziet de enorme hoeveelheid bezoekers als troef voor de erkenning. Foto: wbk

Waregem -

De stad dient bij de Vlaamse Gemeenschap een dossier in om Waregem Koerse te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Waregem hoopt zo het evenement te laten herkennen als cultureel werelderfgoed.

Het was tijdens de voorstelling van de Waregem Koersefeesten, die dit jaar van donderdag 23augustus tot woensdag 29augustus plaatsvinden, dat burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) het initiatief bekend maakte.

‘De Koerse is dinsdag 28augustus aan zijn 165ste editie toe. Wij vinden dat nu voldoende om een aanvraag in te dienen om Vlaanderen te vragen dit paardenspektakel te erkennen als cultureel erfgoed. Dit jaar waren wij te laat. Maar tegen de limietdatum van 15 mei 2013 zal dat wel gebeuren. Voor de stad zou die erkenning een geweldige zaak zijn en zeker ook een meerwaarde. Subsidies krijg je er niet voor. Maar wij komen dan wel op de lijst van erkend erfgoed in Vlaanderen.'

Sinds de inventaris cultureel erfgoed Vlaanderen in 2008 werd opgestart zijn er 26 events of heel specifieke culturele aangelegenheden erkend. Het gaat erom dat er een historische basis bestaat die werd overgeërfd en die in de toekomst verder wordt ontwikkeld. Om die erkenning te krijgen moet het over een feit of een fenomeen gaan dat typisch is voor een bepaalde gemeenschap, stad, gemeente, streek of regio. Enkele voorbeelden zijn de Boeteprocessie (Veurne), de Krakelingenfeesten (Geraardsbergen, de Last Post (Ieper) of het Ros Beiaard (Dendermonde). En ook: de Belgische biercultuur, kantklossen, krulbollen.

Als de Vlaamse Gemeenschap de aanvraag positief beantwoordt, dan verkeert Waregem Koerse in elk geval in bijzonder goed gezelschap. Een extra troef is dat het spektakel op en rond de hippodroom aan de Holstraat een van de grootste eendagsevenementen in Vlaanderen is. Elk jaar komen er toch tussen de 30.000 en 40.000 toeschouwers naar de piste komen afgezakt om de koersen bij te wonen en er te feesten of te fuiven.

Unesco

‘Wij moeten inderdaad eerst op de lijst staan. Want de volgende stap is dan om tot Unesco Cultureel Erfgoed te worden uitgeroepen. Of dat zal lukken is dan weer een andere vraag. Wij proberen het hoe dan ook,'zegt Vanryckeghem. Zo heeft Brugge zijn Processie van het Heilig Bloed die van de Unesco een erkenning kreeg. En dat voelt goed aan bij de Bruggelingen. Zeker bij al wie met de stoet zelf te maken heeft.

‘De processie die toch een traditie heeft van meer dan 750 jaar is het symbool van de Brugse gemeenschap. Het is overigens ook de mooiste dag van het jaar in de West-Vlaamse hoofdstad en zeker ook voor alle virjwilligers die eraan meewerken. Voor de Unesco is het dus heel belangrijk dat het over een gemeenschap gaat die er zich bij betrokken voelt', verduidelijkt coördinator van de Brugse Erfgoedcel Lothar Casteleyn.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio