FOTOSPECIAL. Oud rijhuis wordt oase van licht

Achter de oude gevel van de woning van Luc en Maarten in Borgerhout schuilt een pareltje van een verbouwing. De goede samenwerking tussen het koppel en de architecte resulteerde in een ruim gevoel op een beperkte oppervlakte.
Print

Slimme patio
'Voor het ontwerp van de nieuwbouw hadden we zelf enkele ideetjes, maar we hebben de architecte toch carte blanche gegeven. Zij het dat ze met enkele kleine aandachtspunten rekening moest houden. Zo mocht het leefgedeelte niet zuidelijk georiënteerd zijn, want Maarten kan niet goed tegen de zon.' 'Het ontwerp van Laurien Pinxten zat meteen juist, we hebben er niets aan moeten veranderen. In plaats van een simpel koertje achteraan trok ZZZij trok de nieuwbouw door tot vanachter en werkte met een patio in het midden. Wat eigenlijk niet mocht van stedenbouw –je mag maar zeventien meter diep bouwen– maar ze hebben een uitzondering gemaakt. Op een terras achter in de tuin zouden wij nooit direct zonlicht krijgen door de hoge muur van het magazijn achteraan. Een patio was hier de meest leefbare oplossing en het zorgt meteen voor een toffe indeling van de woning. Zo kan de ene met vrienden in de woonkamer zitten babbelen terwijl de andere misschien een vergadering heeft aan de keukentafel. En toch kan je door al het glas nog visueel contact houden. Dat glas geeft de woning trouwens ook een zeer ruim gevoel. En in de zomer is het heerlijk om al die schuiframen open te trekken en zo de grens tussen binnen en buiten weg te vegen. Foto: Yvan De Saedeleer

Zeven jaar geleden zochten Luc en Maarten een betaalbare woning in de omgeving van het Antwerpse station omdat Maarten afhankelijk is van het openbaar vervoer. Hun oog viel op een kleine, grondig te verbouwen rijwoning in Borgerhout. Inmiddels zijn we twee verbouwingsgolven verder. Onmiddellijk na de aankoop werd in een maand tijd heel de oorspronkelijke woning gestript, voorzien van een nieuwe elektriciteitsinstallatie en opnieuw bepleisterd. In een tweede fase, vijf jaar later, kwam de nieuwbouw erbij. In een volgende fase komt de voorgevel aan de beurt, worden er nog enkele ramen vervangen en wordt het plat dak een groendak.

In de woning zelf gaan oud en nieuw hand in hand. Beide heren houden van oude spullen met een verhaal. Ze schuimen dan ook regelmatig de Kringwinkel en Troc af en ook aan rommelmarktjes kunnen ze niet weerstaan. Dat zorgt voor een bonte mix in de woning en geeft een gezellige sfeer. De basis van de woning werd sober gehouden, maar Luc en Maarten schrikken niet terug voor enkele opvallende kleuraccenten, zoals bijvoorbeeld de cementtegelvloer in de oude woonst.

De kunstwerken in de woning zijn van een tante. Overal in de woning hangen rails, zodat kunstenaars hun werk kunnen ophangen. Luc en Maarten genieten zo van mooie, regelmatig wisselende werken. In ruil organiseren zij de vernissage en mag de kunstenaar op geregelde tijdstippen langskomen met bezoekers.

Tip van de bewoners
Durf dingen anders te bekijken. Een kastdeur met een spiegel erin kan je als badkamerspiegel gebruiken. Paletten worden een salontafel of je kunt ze uiteenhalen en het hout gebruiken om een tuinmuur mee te bekleden. Dat geeft meteen een warmer en natuurlijker gevoel en het kost haast niets.
 

Niet te missen