Egyptische leger voert tijdelijke grondwet in

Egyptische stembureaus voor presidentsverkiezingen gesloten

In Egypte zijn zondag om 22 uur plaatselijke tijd de stembureaus voor de laatste ronde van de presidentsverkiezingen dichtgegaan. De eerste presidentsverkiezingen sinds de val van Hosni Moebarak in februari 2011 duurden zo twee uur langer dan eerst voorzien. Ondertussen heeft de het Egyptische leger de tijdelijke grondwet terug ingevoerd, nu het parlement is ontbonden.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten in Egypte heeft zondag een tijdelijke ’constitutionele verklaring’ uitgevaardigd. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie bekendgemaakt.

Met deze tijdelijke grondwet krijgen de generaals, de feitelijke machthebbers in Egypte, formeel wetgevende bevoegdheden nu het door conservatieve moslims gedomineerde parlement is ontbonden.

Leiders van de Moslim Broederschap, de partij die bijna de helft van de zetels in het Egyptische parlement bekleedt, betwist dat het leger het recht heeft om een ’constitutionele verklaring’ uit te vaardigen of om de commissie aan te wijzen die de nieuwe grondwet gaat schrijven.

50 miljoen Egyptenaren naar de stembus

Eerder zondag gingen de Egyptenaren naar de stembus voor de tweede ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen. Zowat 50 miljoen Egyptenaren konden gespreid over twee dagen hun stem uitbrengen. In gans het land waren meer dan 13.000 kiesbureaus. De opkomst op de tweede dag van de verkiezingen was eerder matig.

Zelfverklaard bewonderaar van de gedetineerde ex-president Hosni Mubarak en oud-premier Ahmed Shafiq nam het in de tweede ronde op tegen Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

Geen van beiden kon zich voorafgaand aan de tweede stemronde verheugen op een duidelijke voorsprong in de peilingen. De eerste resultaten worden maandagavond verwacht, de volledige uitslag is voor donderdag. 

'Stembusgang overwegend zuiver verlopen'

Voor veel stemlokalen hebben waarnemers van beide kandidaten de nacht doorgebracht om mogelijk bedrog te voorkomen. Zondag daagde weinig volk op. De kiescommissie heeft na het sluiten van de stembussen zaterdag gezegd dat de stembusgang overwegend zuiver is verlopen.

Ali Gomaa, de moefti van Egypte, heeft zijn landgenoten opgeroepen om het resultaat van de presidentsverkiezingen te aanvaarden. Dat heeft de nieuwszender Al-Arabija bericht.

De Moslimbroeders hadden voor het begin van de tweedaagse stembusgang tussen hun kandidaat Mohammed Morsi en ex-minister Ahmed Shafik gedreigd met een nieuwe revolutie bij verkiezingsbedrog.

Tweede ronde was nodig

Geen van de twee kandidaten slaagde erin om vorige maand in de eerste ronde de vereiste meerderheid te halen. Morsi haalde 24,8 procent van de stemmen en Shafik, de laatste premier onder het bewind van Moebarak, kreeg 23,7 procent achter zijn naam.

Pas deze week stond het Grondwettelijk Hof toe dat oud-generaal Ahmed Shafik, en een getrouwe van Moebarak, kon deelnemen aan de verkiezingen door een wet ongrondwettelijk te verklaren.

Het door de islamisten gedomineerde parlement had in april een wet gestemd die het verbood dat functionarissen uit de regering van Moebarak politiek actief mochten zijn.

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees