Juncker: 'Exit Griekenland zou desastreus zijn'

Juncker: 'Exit Griekenland zou desastreus zijn'

Foto: EPA

Een overwinning van de extreemlinkse partij Syriza kunnen 'onvoorspelbare' gevolgen hebben, waarschuwt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, in een interview met het Oostenrijkse dagblad Kurier. Zondag kiezen de Grieken een nieuw parlement.

De Luxemburgse premier Juncker heeft gewaarschuwd dat de Grieken de euro beter niet de rug toekeren. 'Ik kan de Grieken alleen maar waarschuwen voor een exit uit de unie. De interne cohesie van de eurozone zou dan in gevaar zijn. Dit zou vermeden moeten worden. Het zou een desasterus signaal zijn. De Grieken moeten zich hiervan bewust zijn.'

Juncker voegde er in Kurier  nog aan toe dat, wie de verkiezingen ook wint, heronderhandelen van de voorwaarden voor de noodhulp niet aan de orde is.

De Grieken kiezen zondag een nieuw parlement. Daarbij zijn er waarschijnlijk veel stemmen voor de partij Syriza, die de strenge bezuinigingsafspraken met de EU grondig wil herzien. Sommigen menen dat Griekenland daardoor de euro moet opgeven. De verkiezingsuitslag zal bepalen of de Grieken al dan niet de euro kunnen behouden. 

De eurogroep is bereid om met de nieuwe Griekse regering te praten over extra tijd voor de bezuinigingsafspraken. Maar de doelen zelf kunnen niet ter discussie staan. Dat meldden bronnen rond de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zaterdag in het Duitse weekblad Focus.

Volgens Focus houden Europese financiële experten er rekening mee dat de banken in Griekenland na zondag in eerste instantie gesloten blijven. Dat moet een verdere kapitaalvlucht voorkomen.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees