Albasini voert knap nummer op in eigen Ronde van Zwitserland

Albasini voert knap nummer op in eigen Ronde van Zwitserland

Foto: REUTERS

Michael Albasini heeft een sterk nummer opgevoerd in de Ronde van Zwitserland. De renner van GreenEdge was de laatste overlever van de lange vlucht en wist op de slotklim uit de greep te blijven van Nieve, Leipheimer en Fränk Schleck. De Portugese leider Rui Costa kwam in moeilijkheden, maar behield nog net de leiderstrui.

De rit tussen Bischofszell en Arosa kondigde zich aan als een gemakkelijke etappe met een pittig einde. Het peloton moest 120 overwegend vlakke kilometers overwinnen vooraleer een klim van tweede categorie en de slotklim buiten categorie naar Arosa hen opwachtten.

Het startschot was amper gegeven of de vlucht van de dag was al vertrokken. Thomas Dekker, Peter Velits, Michael Albasini en Rémy Cusin kozen al gauw het hazenpad om een maximumvoorsprong van zeven minuten en twintig seconden bij elkaar te fietsen.

Gesink voelt zich goed
Op de klim van tweede categorie richting Castiel, was de voorsprong van de kopgroep gezakt tot vier minuten, toen Velits en Albasini hun twee medevluchters achterlieten. De tweemoesten opboksen tegen een jagend peloton waarin Rabobank duidelijk de kaart Gesink trok.

Leider Rui Costa kreeg het moeilijk onder het beukwerk van de oranje formatie en hing al snel aan de rekker van een uitgedund peloton. Intussen liet de Zwitser Albasini Peter Velits ter plaatse en wierp zich in de korte afdaling richting slotklim naar Arosa.

Albasini houdt stand, Schleck gaat
Op die slotklim was het wachten op een aanval van Fränk Schleck. De Luxemburger zette op drie kilomter van de meet, op het steilste gedeelte van de klim door en kreeg alleen Mikel Nieve en Levi Leipheimer mee in zijn wiel. Intussen moest Rui Costa, de leider in het algemene klassement, de rol lossen.

Ondanks een verschroeiend tempo van Schleck, wist Albasini toch vol te houden en de rit te winnen na een erg knappe prestatie. Achter hem bolden Nieve, Leipheimer en Schleck over de meet, gevolgd door Rabo-kopman Robert Gesink. Rui Costa kon zijn leiderstrui nog net redden en telt nog veertien seconden voorsprong op Schleck.

Uitslag:

1. Michael Albasini (Zwi/Orica-GreenEdge) de 148,2 km in 3u45:39
2. Mikel Nieve (Spa) 1:15
3. Levi Leipheimer (VSt)
4. Fränk Schleck (Lux);
5. Robert Gesink (Ned) 1:36;
6. Thibaut Pinot (Fra);
7. Tom Danielson (VSt);
8. Steven Kruijswijk (Ned) 1:39;
9. Roman Kreuziger (Tsj) 1:57;
10. Jakob Fuglsang (Den);
...
14. Rui Costa (Por); 2:05

Stand:

1. Rui Costa (Por/Movistar) in 29u58:39
2. Fränk Schleck (Lux) op 0:14
3. Levi Leipheimer (VSt) 0:21
4. Robert Gesink (Ned) 0:25;
5. Mikel Nieve (Spa) 0:40;
6. Roman Kreuziger (Tsj) 0:42;
7. Tom Danielson (VSt) 0:43;
8. Steven Kruijswijk (Ned) 1:01;
9. Alejandro Valverde (Spa) 1:04;
10. Thibaut Pinot (Fra) 1:13;

Bekijk de volledige uitslag op onze wedstrijdfiche.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES