Cobefert wil verwerkingscapaciteit verdubbelen

Buurman wil geen extra mestverwerking naast deur

Buurman wil geen extra mestverwerking naast deur

Robert Vanlerberghe wil niet dat zijn buur nog meer mest verwerkt in de installaties op de achtergrond. Foto: mma

Hoogstade/Alveringem -

Robrecht Vanlerberghe dient bezwaar in tegen een uitbreiding van de mestverwerkingsinstallatie van zijn buur.

In 2007 kreeg Brecht Leuridan ondanks 19 bezwaren in de Lindestraat een vergunning voor een mestverwerkingsinstallatie van 30.000 ton. De installatie verwerkt op een biologische manier de varkensmest van een 14-tal landbouwbedrijven uit de streek, onder de naam bvba Cobefert.

Om de geur- en lawaaihinder binnen de normen te houden moest de uitbater verschillende voorwaarden naleven, wat volgens buurman Robert Vanlerberghe niet altijd gebeurde.

‘Van het opgelegde groenscherm bijvoorbeeld is nog niets in huis gekomen', vertelt Vanlerberghe. ‘Zo'n mestverwerking hoort in waardevol agrarisch gebied niet thuis. De IJzer loopt hier net achter. Er is al meermaals mestsap in terecht gekomen, omdat de lagune overliep. Dat is inmiddels wel verholpen. Maar er is ook veel lawaai- en geurhinder. Als de wind uit het noordoosten blaast, is het niet te doen van de stank.'

Nu heeft Brecht Leuridan een nieuwe vergunning aangevraagd voor een verdubbeling van de mestcapaciteit tot 60.000 ton, het maximum dat in agrarisch gebied mag.

‘Het zal hier een file van lawaaierige vrachtwagens zijn. Ik zal desnoods in beroep gaan als ik geen gelijk krijg.'

Uitbreiding nodig

Brecht Leuridan wil voorlopig weinig commentaar geven. ‘We hebben een vergunning en de uitbreiding die we vragen is nodig voor het groeiende mestoverschot.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio