Burgemeester hoopt van wel, muzikanten zijn nog niet zeker

Fanfare speelt Vlaamse Leeuw (wellicht) opnieuw

Mesen -

Volgens burgemeester Sandy Evrard zal de Koninklijke Fanfare van Mesen op 11 november dan toch de Vlaamse Leeuw spelen. Dat heeft het bestuur van de fanfare gemeld in een brief aan het stadsbestuur. Secretaris Marnick Scheldeman nuanceert.

Vorig jaar op de plechtigheid van 11 november had de fanfare geweigerd om de Vlaamse Leeuw te spelen. Nochtans hadden ze de burgemeester tot de dag voordien verzekerd dat ze dit wel zouden doen. Maar enkele bestuursleden konden in extremis uit ideologische overwegingen de fanfare overhalen om dat toch niet te doen.

In zijn hemd

Hierdoor voelde burgemeester Sandy Evrard zich door de fanfare in zijn hemd gezet. Hij werd door Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois op de vingers getikt omdat de Vlaamse hymne niet werd gespeeld op de officiële plechtigheid van 11november. Sandy Evrard nam - na 30 jaar lidmaatschap - meteen ontslag uit de fanfare. Het schepencollege besliste om de jaarlijkse toelage van 1.000 euro voor dit jaar niet uit te betalen. De fanfare zou in de toekomst ook niet meer uitgenodigd worden op officiële plechtigheden in het taalgrensstadje.

Subsidie

‘Maar nu ze schriftelijk beloofd hebben om dit jaar op 11 november wél de Vlaamse Leeuw te spelen, zullen ze weer uitgenodigd worden en krijgen ze voor dit jaar hun subsidie toch uitbetaald. Of dit zal gebeuren vóór of na 11 november, is momenteel nog niet duidelijk,' aldus burgemeester Sandy Evrard.

Maar secretaris Marnick Scheldeman van de Mesense fanfare nuanceert: ‘Onze leden zijn hierover verdeeld. Daarom hebben we tijdens onze Algemene Vergadering een geheime stemming gehouden. De uitslag was 17-15. Dus slechts twee stemmen meer om de Vlaamse Leeuw wel te spelen. We respecteren de mening van onze leden en laten hen daarom vrij om al dan niet deel te nemen aan de plechtigheid van 11 november.'

Het zou dus goed kunnen dat er slechts een gedeelte van de spelende leden aanwezig zal zijn op de plechtigheid waar wettelijk gezien de Vlaamse Leeuw moet weerklinken. Vermoedelijk zal burgemeester Sandy Evrard een slag om de arm houden en wachten om de subsidie van 1.000 euro voor dit jaar uit te betalen tot na 11 november. Hij houdt misschien best ook een opname van de Vlaamse Leeuw klaar om die via geluidsversterking te laten afspelen, mocht in extremis blijken dat, net als vorig jaar, de fanfare toch weer forfait geeft als het erop aankomt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio