Vrijdagavond start rally van Ieper

Vrijdagavond start rally van Ieper

Foto: BELGA

Vrijdagavond start de rally van Ieper, de vijfde wedstrijd van het BK rally. Daarnaast telt deze wedstrijd ook mee voor het IRC en het Europees Kampioenschap, waardoor er vaak een rist buitenlandse rijders naar Ieper afzakken. Al zijn die dit jaar minder vertegenwoordigd in vergelijking met de voorbije jaren.

Het IRC-kampioenschap wordt, na het afhaken van Peugeot, gedomineerd door Skoda dat dit seizoen vier van de vijf rally's won. De Noorse titelverdediger Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia S2000) won dit seizoen de rally van de Azoren en eindigde drie keer als tweede. Hij is de logische leider in de tussenstand. Een tweede fabrieks Skoda is er voor Juho Hanninen, de leider in het Europees Kampioenschap, (Skoda Fabia S2000) die de rally van Noord-Ierland won.

In Ieper is het ook uitkijken naar de prestaties van de Belgen. Zevenvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen (Skoda Fabia S2000), die het BK rijdt met een Citroën C4 WRC, moest op zoek naar een andere wagen omdat WRC's niet zijn toegelaten in het IRC en kwam uit bij de Skoda Fabia van de Nederlander Erik Wevers.

Viervoudig winnaar Patrick Snijers (Mini S2000) rijdt wel met dezelfde wagen waarmee hij het BK afwerkt maar dan in een aangepaste versie. De Mini kan makkelijk omgevormd worden van een WRC naar een S2000 en het is in deze laatst configuratie dat Snijers aan de start verschijnt.

Maar veel ogen zullen in Ieper gericht zijn op 'Monsieur Ypres' Freddy Loix (Peugeot 207 S2000) die deze wedstrijd in het verleden maar liefst zeven keer won.

De rally van Ieper start vrijdagavond om 16.25u op de Ieperse Grote Markt en eindigt zaterdagavond om 22u30. De rijders krijgen in totaal achttien klassementsritten voorgeschoteld goed voor 287.50 km racen tegen de tijd.

 

Corrigeer