FOTOSPECIAL. Binnengluren in een eigenwijs rijhuis met zwembad

Zonder schroom combineert architect Piet Vandewalle marmer met beton en legt hij een zwembad in de kleine tuin van zijn rijwoning. Wie niet oplet, dondert zo naar beneden vanaf een zwevende passerelle. Maar hij komt ermee weg, en hoe! Door de jaren heen toverde hij zijn statige Gentse rijwoning om tot een moderne, eigenwijze thuis met heel wat eyecatchers.
Print

Kostbare kelder
Je kan het moeilijk nog een kelder noemen. Met zijn prachtige marmeren vloeren, kasten uit notelaar en riante wijnopslag is deze sous-sol werkelijk een juweeltje. Piet: 'Ik hou van het niet-alledaagse karakter van deze ruimte. De meeste mensen zouden hun wijn te rusten leggen in een marmeren of houten rek en de keldervloer uitwerken in beton. Ik heb het echter niet voor stereotiep materiaalgebruik en ging dus onconventioneel te werk door de materialen net daar te gebruiken waar niemand ze verwacht.' De kastenwand herbergt een koffiemachine, koelkast, diepvries en hopen bergruimte. Achterin voorzag Piet een afwaseiland met vaatwas, met de bedoeling de vuile vaat uit het zicht van zijn gasten te kunnen verbergen.Foto: yvan de saedeleer

In 2002 kocht architect Piet Vandewalle dit rijhuis in Gent, waarvan enkel de benedenverdieping door de toenmalige eigenaars werd bewoond. Zoals in vele gevallen werd het ruime herenhuis verder opgedeeld in studentenkoten – met al de gevolgen van dien. Piet vertelt: 'Vijftien containers puin, valse plafonds en gyprocwanden vlogen de deur uit vooraleer ik aan mijn verbouwplannen kon beginnen.'

Omdat vijf verdiepingen te veel zijn voor een man alleen, deelde ik de woning opnieuw in: sous-sol, beneden- en eerste verdieping hield ik voor mezelf. De rest ging naar twee ruime studentenstudio's. 'De doorkijkmogelijkheden en split-levels maken van dit unieke rijhuis een luchtig en gevarieerd project, met circulatie tussen alle woonruimtes. Het kantoor op de benedenverdieping geeft met een vide uit op de nieuwe achterbouw, waar de hele woning in samenkomt. Van op deze verdieping kijk je zo naar keuken en tuin beneden. Tegen de zijmuur loopt over de vide, bijna zwevend in de ruimte, een betonnen passerelle waarop de trappen aansluiten. Die trappen vormen één van de vele blikvangers. Het ontwerp –stalen wangen met treden in padoekhout– is van Piet Vandewalle zelf.

Tips van de bewoners
- Durf 'out of the box' te denken wat betreft materiaalgebruik. Eervol marmer combineren met ruwe beton? Waarom niet? Choqueren kan niet de bedoeling zijn, maar een materiaal gebruiken op een non-conventionele manier levert soms prachtig resultaat!
- Denk tijdens de verbouwingen bij elke stap aan het geheel. Vermijd een lappendeken aan ingrepen die uiteindelijk mooi zijn op zich, maar niet bijdragen tot het doordachte geheel. Hou steeds je basisconcept voor ogen!
- Verbouwen moet leuk blijven. Uiteraard bepaalt je budget heel veel van de 'verbouwvreugde'. Maar stel je prioriteiten en hou je hieraan. Ga ook niet vergelijken met anderen want dan bestaat de kans dat je je laat verleiden van dit plan af te wijken.

 

 

Niet te missen