In het spoor van de lente

In het spoor van de lente

Tom Boonen Foto: BELGA

Tom Boonen, de beste Belgische prof van dit seizoen, mag van vandaag af verder koersen in het tricolore shirt. Voor de tweede keer in zijn carrière overigens. Is dàt de conclusie van een kampioenschap, dan hebben we het niet meer over een lange kermiskoers in het biljartvlakke Geel, laat staan over een simpele loterij. Na zijn sublieme lente zette de kolos uit het naburige Mol nu ook de zomer in met een denderende overwinning. Het houdt echt niet op voor de troepen van Patrick Lefevere, die ook in het buitenland nog een handvol titels sprokkelde. Vier in het chronowerk en vier in wegraces. Acht stuks in totaal.

Het Belgisch kampioenschap van gisteren sloot op die manier naadloos aan bij het eerste luik van de voorjaarsklassiekers. Voor de beide topformaties van eigen bodem eigenlijk. Boonen zelf illustreerde met verve dat het seizoen voor hem nog niet afgelopen is, ondanks de korf klassiekers die hij al in zijn mandje heeft. In die prangende finale van gisteren zagen we opnieuw de Tom van Parijs-Roubaix. Een man die zélf de touwtjes in handen nam en verbazing wekte door al zo ver van het einde uit te halen met de hamer. Patrick Lefevere verklapte achteraf dat zijn kopman dat al twintig, dertig kilometer vroeger had durven doen. Het hoefde niet, omdat Omega Pharma-Quick Step de snelle Nikolas Maes in de vroege vlucht had en over meer dan genoeg pionnen beschikte om verder de lijnen uit te zetten in het laatste wedstrijduur. In de beslissende vlucht was Boonen ook de enige die met de jonge Vermote over een helper van goudwaarde beschikte. Én over een klad teamgenoten om het verweer te dwarsbomen.

Achter hun rug was het dan ook chaos troef. Lotto-Belisol moest het daar doen, maar kreeg geen echte ploeg meer op de rails. Voor een deel als gevolg van pech. Jurgen Roelandts, die in de lente ook al zijn rol van kopman miste na een zware val, stond in Geel langs de kant met een lekke voorband. Uiteraard net toen de strijd ontbrandde. Hij werd opnieuw voorin geloodst door zijn maats, maar toen was het grotendeels op. En bleek opnieuw dat het teammanager Marc Sergeant aan PK's ontbeert voor dit soort werk. Dat wist hij echter al sedert april. Sedert vorige winter eigenlijk.Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES