Spanje in finale dankzij verdediging

Spanje in finale dankzij verdediging

Foto: AFP

Op papier een knisperende affiche, in de praktijk een snertmatch in Donetsk die geen Oekraïense hryvnia waard was en met een spelletje Russische roulette werd afgesloten. Spanje krijgt zondag de kans om als eerste land ooit drie toernooien op rij te winnen.

En toch toonde de titelverdediger tegen Portugal opnieuw aan dat het tiki-taka-voetbal op zijn limieten loopt. Spelers die niet in bloedvorm verkeren, de drive die wat brandstof ontbeert na de opeenvolging van succes: het kostte Barcelona dit seizoen ook de titel en de Champions League.

La Roja bewees met zijn plaats bij de laatste twee vooral dat het dit toernooi wellicht over de meest solide verdediging van Euro 2012 beschikt. De defensie staat als een huis en dat wordt niet alleen in cijfers uitgedrukt. Net als Frankrijk was er ook voor Portugal amper doorkomen aan en kreeg Casillas geen enkele gelegenheid om zijn Sara Carbonero in vervoering te brengen met een duikvlucht. Als Spanje opnieuw Europa's beste wordt, zal dat niet dankzij flitsend voetbal zijn, wel wegens een punctuele achterlijn.

Het meest curieuze aan de derde finale op rij is dat Spanje zelfs zonder een aanvaller (in vorm) tot de beste twee van Europa behoort. In 2008 en in Zuid-Afrika had Spanje David Villa ter beschikking, telkens topschutter van het toernooi met vijf doelpunten. Spanje mist die koelbloedige afwerker van Barça en bood de profeten die de 4-6-0 (het systeem zonder spits) als de toekomst van het voetbal bestempelen nog geen gelijk.

Dat is meteen het gebrek bij Portugal dat sinds Eusebio nooit meer een centrumspits van wereldklasse had. Linksbuiten Cristiano Ronaldo had het lot van de natie in handen maar opnieuw bleek dat één genie, zoals Diego Maradona in 1986, in deze tijden niet meer voldoende lijkt om een land naar eeuwige glorie te leiden. Tegen zijn maats van Real liep ook Ronaldo zijn kwieke benen kapot, waardoor Portugal werd herleid tot een gewoon, stug elftal dat er alleen in slaagde Spanje af te houden. Het resultaat: een patstelling die ook Ronaldo niet ontrafeld kreeg. En een finalist die best een Ronaldo hadden kunnen gebruiken om het wat meer glans te geven.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1