Wie zijn de buitenbeentjes in het Tourpeloton?

George Hincapie Foto: BELGA

De start is nog niet gegeven, maar wij delen wel al prijzen uit. Aan de buitenbeentjes van het Tourpeloton. Wie is de grootste, de oudste, de eenzaamste of de kleinste?

 DE OUDSTE: Jens Voigt (40)
RadioShack-Nissan heeft de oudste twee Tourrenners in zijn rangen: de Duitser Jens Voigt wordt op 17 september 41 jaar, zijn Amerikaanse ploegmaat Chris Horner wordt er 41 op 23 oktober.

DE JONGSTE: Thibaut Pinot (22)
Hij is welgeteld vier maanden jonger dan de Slovaak Peter Sagan, ook nog maar 22, maar de Fransman Thibaut Pinot start vandaag als jongste van het pak. De renner van FDJ-BigMat mag in zijn toch al derde profseizoen debuteren in La Grande Boucle.

DE GROOTSTE: Marcel Sieberg
(1,98 m)
Met zijn 1,98 meter klopt Marcel Sieberg onze landgenoot Johan Vansummeren (1,97 m) met één centimeter. De Duitse locomotief van Lotto-Belisol moet zijn landgenoot André Greipel op weg zetten naar sprintzeges.
 

DE KLEINSTE: Samuel Dumoulin (1,59 m)
Klein Duimpje van het peloton is Samuel Dumoulin. De 31-jarige Fransman van Cofidis is met zijn 1,59 meter zelfs tien centimeter kleiner dan de nummer twee: de Italiaan Simone Stortoni van Lampre (1,69 m). Klein, maar dapper: Dumoulin won in 2008 wel een etappe in de Tour.

DE ZWAARSTE: Maarten Tjallingii (83 kg)
De Nederlander Maarten Tjallingii gaat met 'de eer' lopen van zwaarste renner van het Tourpeloton. Met zijn 83 kilogram doet hij één kilogram beter dan Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan), Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun) en André Greipel (Lotto-Belisol).

DE LICHTSTE: Amets Txurruka (56 kg)
De 29-jarige Spaanse berggeit Amets Txurruka is het lichtgewicht van het Tourpeloton. De Euskaltelrenner is één kilogram lichter dan Klein Duimpje Samuel Dumoulin. Txurruka werd in zijn debuutjaar 23ste in de Tour en pakte de witte jongerentrui. Het jaar daarop werd hij pas 52ste en daarna volgden drie opgaves op rij.

DE EENZAAT: Yukija Arashiro (Japan)
Yukija Arashiro is de enige Aziaat in het Tourpeloton. De 27-jarige Japanner van Europcar start in zijn derde Tour.

DE RECORDMAN: George Hincapie (17 deelnames)
De Amerikaan George Hincapie start vandaag aan zijn 17de Ronde van Frankrijk: een record. Zijn ploeg laat dat niet zomaar voorbijgaan en gaf de veteraan een passend geschenk: een splinternieuwe, gepersonaliseerde fiets met de naam 'Big George' en gesigneerd met de boodschap: 'Lucky seventeen'.

Met zijn 17 deelnames doet Hincapie beter dan de Nederlander Joop Zoetemelk. Die reed 16 Tours. En opvallend: hij reed ze allemaal uit. Hij won ook één keer en werd zes keer tweede. Hincapie gaf 1 keer op, in zijn debuutjaar in 1996. Hij won – naast drie ploegentijdritten – één rit (in 2005) en droeg één dag de gele trui in 2006. Eerder dit seizoen verbeterde Hincapie al het recordaantal deelnames in de Ronde van Vlaanderen (17) en Parijs-Roubaix (17). De Australiër Stuart O'Grady start aan zijn zestiende Tour.

DE ZEGEKAPER: Mark Cavendish (20)
Van het huidige Tourpeloton kon de wereldkampioen al twintig ritten wegkapen. Fabian Cancellara (7) en Alessandro Petacchi (6) staan mee op het podium.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES