Zeventiende 'Grand Départ' buiten Frankrijk

Zeventiende 'Grand Départ' buiten Frankrijk

Foto: BELGA

De Ronde van Frankrijk start deze namiddag voor de zeventiende keer in het buitenland - voor de Fransen dan toch. Tot 1954 was het bijna ondenkbaar dat het grote wielerfeest van de Fransen buiten de eigen grenzen uit de startblokken zou schieten. Gelokt door de lieve centen waarvan er toen meer waren in Amsterdam dan in eigen land, werd in de Nederlandse hoofdstad verzamelen geblazen. Nadien volgden trouwens nog Den Haag (1973), Leiden (1978), 's Hertogenbosch (1996) en Rotterdam (2010).

Luik is evenmin aan het proefstuk toe, vermits de Vurige Stede al in 2004 diep in de buidel tastte om la Grande Boucle op dezelfde plek van te laten starten als dat vandaag het geval zal zijn. Opmerkelijk is dat ook Charleroi (1975) de eer genoot maar nog altijd geen enkele Vlaamse stad. Rik Van Looy (1965) en Johan Bruyneel (1995) deden het dan maar op hun manier. Van de acht keer dat een individuele Touretappe finishte in Luik - er zat ook een ploegentijdrit bij - slaagden alleen zij erin om de bloemen thuis te houden.

Wat ook opvalt is, dat van de acht renners die een etappe wonnen in Luik, er slechts éééntje was die tijdens zijn carrière nooit de gele leiderstrui droeg: de Italiaan Adolfo Leoni. Bartali, Schär, Darrigade, Van Looy, Lubberding, Bruyneel en Cancellara deden dat wel. De winnaar van vandaag schuift daar uiteraard bij aan.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES