Thomas Vermaelen: 'Balotelli wordt bepalend'

Thomas Vermaelen: 'Balotelli wordt bepalend'

Foto: afp

Rode Duivel en Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen werpt exclusief voor Het Nieuwsblad zijn blik op het EK.

In de halve finale heb ik echt genoten van Mario Balotelli. Ik ken hem natuurlijk goed uit de Engelse competitie, daarom was ik niet zo verrast door de technische kwaliteit van zijn twee goals. Vooral de tweede treffer mocht er zijn. Hoe hij die bal volle kracht tegen de touwen joeg, formidabel. Daarmee heeft hij bewezen dat het mentaal ook goed zit bij hem. Uit dat schot bleek heel veel vertrouwen.

Balotelli zal natuurlijk altijd onderwerp van discussie zijn. Ik stoor me niet aan het feit dat hij zijn truitje uittrok. Maar slim is natuurlijk anders. Voor hetzelfde geld incasseert hij later in de match een tweede gele kaart, daar kan zijn coach uiteraard niet vrolijk mee zijn. Wat allemaal niet belet dat hij zondag in de finale weer heel bepalend kan worden.

Ik ben echt benieuwd. Bijna niemand had verwacht dat de Italianen de Duitsers gingen uitschakelen. Spanje blijft natuurlijk een heel goede ploeg, maar in de laatste partij heeft Italië een betere indruk gelaten. Het is enorm gegroeid tijdens het toernooi. Dat is vaak doorslaggevend bij de eindafrekening. De vorm van de dag zal zondag beslissend zijn, daarom is het zo lastig om een voorspelling te doen. Van de Italianen kan je alvast niet meer zeggen dat ze catenaccio spelen. Hoe ze bijvoorbeeld die eerste match aanpakten, met drie verdedigers en De Rossi die af en toe inschoof, dat was tactisch heel knap. Prandelli heeft een grote verdienste bij de opbouw van dit elftal.

Toch zou ik Spanje zeker niet te vroeg afschrijven. Tijdens de finale van een EK komen andere krachten los. Al vind ik wel dat ze de voorbije matchen niet veel kansen creëerden. Daarom is het de vraag of Del Bosque met een diepe spits dan wel met Fabregas voorin zal spelen. Achterin zit het dan wel helemaal snor. Sergio Ramos profileerde zich als een echte leider. Mede daarom zal het in Kiev bijzonder spannend worden.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1