ANALYSE. Het rapport van de favorieten

In de hectische slotfase van de etappe was het onder de favorieten drummen om vooraan te zitten. Dat zorgde voor veel nervositeit en enkele valpartijen. Toch finishten de meesten kanshebbers op een goed eindklassement in Parijs, vooraan in het spoor van etappe-winnaar Peter Sagan.

Cadel Evans reed een erg attente slotklim en nam de achtervolging op Cancellare en Sagan op zich. In zijn spoor volgde een minstens even attente Jurgen Van den Broeck, die net zoals Evans een zeer goede indruk naliet.

Minder in het zicht reed die andere topfavoriet: Bradley Wiggins. Toch finishte de Brit met de lange bakkebaarden netjes als zestiende in het uitgedunde peloton. Wel opvallend was de afwezigheid van ploegmaats. In de finale moest Wiggins het alleen zien te rooien, zonder zijn op papier ijzersterke Team Sky.

Verder finishten ook andere schaduwfavorieten zoals Robert Gesink, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali in dezelfde tijd als Evans en co.

De verliezers van de dag
De grote topfavorieten lieten zich dus niet verrassen op de Côte de Seraing, maar enkele outsiders voor het podium of een top 10-plek in Parijs stelden wel teleur. Zo waren er de twee oude Amerikanen Levi Leipheimer en Chris Horner die respectievelijk 17 en 55 seconden verloren op de korte slotklim. Na een tegenvallende proloog opnieuw een slechte prestatie van Leipheimer. Zeker met de vooropgestelde top 5 in gedachten.

Ook de tweede klassementsman van Omega Pharma - Quick Step stelde teleur: Peter Velits finishte pas als 100ste op 1'52". Ook Chris Froome, die een zeer degelijke proloog reed en door sommige volgers als verrassing van deze Tour werd getipt, verloor op de Côte de Seraing maar liefst 1'25".