Spanje swingt naar EK-winst en unieke triple

Spanje heeft zich tot Europees kampioen gekroond na een verdiende 4-0-overwinning tegen Italië. De Spanjaarden hadden duidelijk het beste voor het laatste opgespaard in dit EK en brachten eindelijk hun wervelende tiki-taka-voetbal op de mat. De Italianen probeerden wel in een erg hoogstaande finale, maar ondergingen de wet van de sterkste. Spanje haalt zo haar derde grote toernooiwinst op een rij binnen, een unicum.

Bekijk gedetailleerde statistieken op sportwereld.be/eurolive

Spanje nam al na vijf minuten het heft in en bracht het snelle Spaanse spel op het veld waar iedereen al een heel EK op wachtte. Nog voor het kwartier sneden de Spanjaarden door de Italiaanse defensie naar de 1-0. Dankzij een uitstekende steekpass van Iniesta kwam de bal bij Fábregas, die het leer op het hoofd van de inlopende Silva schilderde en zo voor de vroege voorsprong zorgde.

Moordend tempo
Na het openingsdoelpunt lieten de Spanjaarden de bal aan de Italianen, maar het tempo bleef verschroeiend hoog. Italië kwam opnieuw beter in de partij met een kanonskogel van Cassano op de vuisten van Casillas. Toch bleven ook de Spanjaarden dreigen vanop de counter.

Het tempo en het niveau bleven erg hoog in een attractieve finale, waarin de Italianen nog voor rust een tweede opdoffer moesten slikken.  Xavi zorgde dit keer voor de splijtpass op Jordi Alba die zijn uitstekende EK met de 2-0 bekroonde na een spurt van 50 meter. Italië onderging de wet van de sterkste en moest de kleedkamer in met een dubbele achterstand.

Italië met tien verder
Di Natale verving Cassano en forceerde meteen na rust een eerste kopkans. De Spanjaarden waren niet onder de indruk en kwamen via Fábregas ook dicht bij een doelpunt. Het spel bleef op en neer gaan en Di Natale schoot de aansluitingstreffer op Casillas.

Tegen beter weten in gingen de Azzuri op zoek naar de aansluitingstreffer, maar het waren de Spanjaarden die het scherpst stonden te voetballen en de bal monopoliseerden. Tot over maat van ramp moesten de italianen met tien verder, nadat Motta kort na zijn invalbeurt geblesseerd uitviel en de Italiaanse wissels opgebruikt waren.

Fernando Torres kwam er in voor Cesc Fábregas en zette zes minuten voor tijd de 3-0 op het bord. Even later maakte Mata de blamaga voor Italië compleet door de 4-0 binnen te prikken op aangeven van Torres. Spanje swingde als vanouds en won deze EK-finale meer dan verdiend. Meteen ook de derde toernooiwinst op rij voor het elftal van Del Bosque, een absoluut record.

MAN VAN DE MATCH

Cesc Fábregas
Cesc snoerde de critici van het Spaanse systeem de mond en leidde de Spaanse overwinning in met assist en een knalprestatie.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1