RETRO. Wilfried Nelissen knalde 18 jaar geleden op een flik

De renners passeren vandaag op pakweg tien kilometer van Armentières, waar een fotograferende agent op 3 juli 1994 – exact achttien jaar geleden – chaos veroorzaakte aan het einde van de eerste Touretappe.

De man, ene Christophe Gendron zette een stap naar voor om een kiekje te nemen voor een toeschouwer, naar verluidt een uiterst bevallige dame. De man miskeek zich door de lens op de aanstormende renners en werd vol getorpedeerd door onze landgenoot Wilfried Nelissen, die zoals gebruikelijk sprintte met de blik naar de grond. De gevolgen waren niet min: Nelissen werd compleet groggy afgevoerd, ogenschijnlijk zonder zwaar letsel. Pas veel later bleken discussen verschoven tussen een paar ruggenwervels. Ook Laurent Jalabert (kaakbreuk, sleutelbeenbreuk), Alexander Gontchenkov (polsbreuk) en Fabiano Fontanelli (sleutelbeenbreuk) moesten naar het ziekenhuis.</P>

Pas in de loop van de nacht kwam Wilfried Nelissen weer op zijn positieven. ‘Heb ik gewonnen?', vroeg hij zijn vrouw... Helaas voor Willy: de bloemen waren voor de Oezbeek Djamolidine Abdoesjaparov, in het tumult de snelste vóór Olaf Ludwig en Johan Museeuw.