Boeckmans: ‘Beter in het Tour-boek kijken'

Boeckmans: ‘Beter  in het Tour-boek kijken'

Kris Boeckmans rijdt rechtdoor in plaats van mee te draaien naar rechts. Weg kans op een mooie uitslag Foto: vrt

Eindelijk een Belg in beeld. Of beter uit beeld. Tour-debutant Kris Boeckmans (Vacansoleil) deed dinsdag tot de laatste bocht mee voor de winst, maar stuurde dan richting afleiding voor de auto's in plaats van naar de finish.

Kris Boeckmans is pas vijfentwintig en als Kuifje in Afrika aan zijn eerste Tour bezig. Hij reed op de slothelling in Boulogne-sur-Mer als eerste van het pak naar de laatste rechtse bocht en had naar eigen zeggen nog een versnelling in de benen, indrukwekkend voor een jonge Tour-debutant na zo'n moeilijke en zenuwachtige etappe. ‘Ik zat klaar', vertelde Boeckmans met een zuur lachje. ‘Ik keek naar onder om te zien wiel er in mijn wiel zat, want ik wilde even inhouden om in iemands wiel te kunnen aanpikken. Dat was ideaal geweest, want ik had nog een cartouche klaar zitten.'

Maar dan nam Comedy Capers het over. Boeckmans stuurde op 250meter van de finish rechtdoor, in de opening waar de ploegauto's worden afgeleid. Sagan en co. namen wel de kortste weg naar de finish. ‘Ik ging terug in het zadel zitten en keek naar voor. Ik moest kiezen tussen links of rechts sturen, maar koos de verkeerde kant. Misschien had ik het Tour-boek beter moeten bestuderen', zei hij met jongensachtige eerlijkheid. ‘Hoe kon dit laten schieten? Pas op, ik zeg niet dat ik gewonnen had, maar top vijf was wel realistisch.'

Boeckmans had nog ploegmakker Marcato in zijn wiel zitten. Ploegleider Hilaire Van der Schueren rekende vooral op de Italiaan. ‘Maar ik wilde zelf gaan', zei Boeckmans. ‘Ik had deze etappe vooraf aangekruist gezien het wat zwaardere parcours. Of ik nog een etappe heb aangekruist? Ja, die van morgen', aldus Boeckmans. Aan ambitie en branie geen gebrek.

Marcato tegen de grond

Het sprinttalent kwam er ondanks de gemiste kans beter vanaf dan ploegmakker Marco Marcato, die tegen de grond smakte en daardoor Bardley Wiggins ophield. ‘Ik moet de beelden nog eens bekijken, maar ik denk niet dat dat door mijn manoeuvre kwam. Dat zei Marco zelf toch. Hij werd ingesloten door twee renners die naar binnen stuurden', aldus Boeckmans.

Vandaag moet blijken of Marcato verder kan. De Italiaan stootte in de Ronde van Zwitserland al tegen zijn stuur en bij zijn val gisteren werden zijn beide knieën geraakt. Dan valt de pech van Boeckmans nog te relativeren.