Na twee jaar nog geen oorzaak voor barsten

Enorme ramen MAS blijven stukgaan

Enorme ramen MAS  blijven stukgaan

De drie kapotte ramen van 5,10 meter hoog worden in augustus vervangen.

ANTWERPEN -

De medewerkers van het Museum aan de Stroom staan voor een raadsel. Nog altijd weten ze niet hoe het komt dat de enorme ramen van het gebouw barsten vertonen. Het gerucht dat de oorzaak moet worden gezocht bij het inzakken van het gebouw wordt wel met klem ontkend.

In het MAS begrijpen ze niet waarom de gigantische ramen van 5,10 meter hoog op 1,80 breed stuk blijven gaan. ‘Er lopen studies naar het waarom van de barsten’, zegt facility manager van het MAS Guy Boiy.

Er gaan geruchten de ronde dat de ramen te lijden hebben omdat de betonnen constructie ingezakt is en te zwaar weegt op de profielen van de ramen. ‘Klopt niets van. Er is nog open ruimte tussen de profielen en de constructie er rond. Het klopt dat het beton sinds de start van de bouw gekrompen is, maar het is normaal dat een gebouw van zestig meter zes centimeter krimpt in de loop van de jaren. Daar is rekening mee gehouden.’

Bij de opening van het gebouw vorig jaar waren er al drie exemplaren met barsten. Toen bleek het om een productiefout te gaan. De Italiaanse fabrikant had enkele maanden nodig voor de productie van de ramen. Het euvel in het peperdure en met veel bombarie geopende MAS werd zo goed en zo kwaad als kon, verholpen met plakband en afdekplaten.

Drie ramen stuk

Nu wachten opnieuw drie ramen op vervanging op het gelijkvloers en op de derde en vierde verdieping. De nieuwe ramen zijn er maar het MAS vond maar moeilijk een aannemer om ze te plaatsen. ‘Het is een gevaarlijk werk’, luidt het bij de persverantwoordelijke van het MAS. ‘Aannemers zijn bang om tijdens het loswrikken andere ramen te beschadigen of het enorme vlak naar beneden te laten donderen.’

Nu is er toch een bedrijf uit Puurs gevonden om het werk uit te voeren. Normaal gezien kwamen ze deze week, maar de weersvoorspellingen zijn niet gunstig. Een beetje wind brengt heel de operatie in het gedrang. Daarom zal het pas voor na het bouwverlof zijn. Ondertussen worden de barsten behandeld met een veiligheidsfolie om verdere scheuren tegen te gaan.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio