Geen slaapmiddelen voor slapeloze Australische olympiërs

Geen slaapmiddelen voor slapeloze Australische olympiërs

Londen 2012 Foto: AP

Het gebruik van slaapmiddelen zal voor de Australische olympische atleten in Londen ten strengste verboden zijn. Sporters die de slaap niet kunnen vatten, moeten het proberen met meditatie, zo raadt het Australisch Olympisch Comité (AOC) aan.

Slaapmiddelen, en in het bijzonder Stilnox, zijn een gevoelig thema in de Australische sportwereld nadat tweevoudig olympisch zwemkampioen Grant Hackett na zijn pensioen in 2008 bekendmaakte dat hij op het einde van zijn carrière verslaafd was aan het middel. Stilnox werd toen nog voorgeschreven door de arts van het Australische team.

'We zullen hen klaar en duidelijk zeggen dat we onze ogen niet zullen sluiten, meer nog, dat we het gebruik van Stilnox verbieden', verklaarde AOC-voorzitter John Coates. Hackett had hem verteld dat het gebruik van het krachtige slaapmiddel tussen 2004 en 2008 als normaal werd beschouwd. 'Atleten die eerst cafeïne nemen om hun prestaties te verbeteren en daarna een middel als Stilnox gebruiken om te kunnen slapen, dreigen in een vicieuze cirkel terecht te komen. Dat maakt ons ongerust', aldus Coates.

Het verbod zal in Londen gelden voor alle atleten, wat ook hun discipline is. 'We weten niet in welke mate deze praktijk gangbaar is in andere sporten en we willen ook geen heksenjacht, maar onze eerste opdracht is de gezondheid van onze atleten beschermen. We zullen onze sporters aanraden meditatie of andere methodes te gebruiken om tot rust te komen in de plaats van slaapmiddelen', besloot Coates.