Greipel profiteert van val Cavendish en wint massasprint

André Greipel heeft de vierde etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol was in Rouen de snelste in een massaspurt voor Alessandro Petacchi, wereldkampioen Mark cavendish was op drie kilometer van de streep ten val gekomen. Fabian Cancellara blijft in de gele trui.

195 renners verschenen met knikkende knieën aan de start in Abbeville, vrezend voor een loodzware etappe van bijna 215 kilometer richting Rouen met de wind als scherprechter langs de Kanaalkust. De gevreesde waaiers zouden door een matig briesje aan de kust echter uitblijven.

Drie renners trokken meteen in de aanval: de 37-jarige Fransman David Moncoutié, diens 22-jarige landgenoot Anthony Delaplace en de Japanner Yukiya Arashiro. Zij kregen al snel een vrijgeleide van het peloton en hun voorsprong liep op tot maximaal 8'35".

Cavendish pakt punten

De drie kwamen als eersten aan de Supersprint in Fécamp, op 74 kilometer van de finish. Achter hen zorgde de strijd om het groen nog even voor animo, want er vielen nog dertien punten te verdelen. Mark Cavendish pakte die weer simpel, voor Matthew Goss, Mark Renshaw en Peter Sagan. Kenny van Hummel hield zich na gisteren wel afzijdig.

Goed gerekend

De gevreesde wind bleef dan wel uit, op een goede vijftig kilometer van de streep werd het peloton getrakteerd op een koude douche. De snelheid werd meteen de hoogte ingejaagd, op zoek naar de drie vluchters die nog steeds zo'n vier minuten voorop reden.

De spurtersploegen hadden echter weer goed gerekend en de drie vluchters werden uiteindelijk ingerekend op acht kilometer van de streep, waarna de zenuwachtige voorbereiding op de massasprint losbarstte.

Ondermeer Philippe Gilbert en Sylvain Chavanel probeerden nog even de sprint nog te ontlopen maar dat was onbegonnen werk.

Cavendish valt

Net binnen de grens van de drie kilometer kwam er de onvermijdbare valpartij en ondermeer wereldkampioen Cavendish en diens kopman Bradley Wiggins lagen erbij, waardoor de spurt zonder hen werd afgewerkt. De Lotto-trein stond alweer perfect op de rails en André Greipel won overtuigend, voor Alesandro Petacchi. Tom Veelers werd derde, voor groene trui Peter Sagan. Kris Boeckmans werd eerste Belg op de achtste stek.

Uitslag:

1. André greipel 5u18' 32''
2. Alessandro Petacchi z.t.'
3. Tom Veelers
4. Matthew Goss'
5. Peter Sagan'
6. Jonathan Cantwell'
7. Daryl Impey
8. Kris Boeckmans
9. Edvald Boasson Hagen
10. Ruben Moreno

Stand:

1 Fabian Cancellara  14u45'30"
2 Bradley Wiggins  7"
3 Sylvain Chavanel  7"
4 Tejay Van Garderen  10"
5 Edvald Boasson Hagen 11"

Bekijk de volledige uitslag en alle standen op www.sportwereld.be