Vader van het windsurfen overleden

Foto: Formulawindsurfing

Jim Drake, een van de uitvinders van het windsurfen, is overleden. De ingenieur stierf volgens de New York Times al op 19 juni in zijn woning in Pfafftown in North Carolina. Zijn constructie van de surfplank hielp de sport aan zijn doorbraak en bestaat tot op heden nog altijd. Ook de naam 'Windsurfer' stond eerst op zijn plank.
Drake, eigenlijk constructeur van raketvliegtuigen en kruisraketten, kreeg begin de jaren zestig het idee over een plank met een zeil. Er waren wel een paar ontwerpen, maar moeilijk om te zeilen en vooral nauwelijks te besturen.
 
Daarop ontwikkelde Drake in zijn garage in Santa Monica het driehoekige zeil, zoals wij het nu nog steeds kennen. Het zeil was bovendien aan de voet langs alle kanten beweegbaar, en niet star zoals bij eerdere ontwerpen.
 
Als uitvinder van de surfplank staan ook nog anderen bekend, maar Drake maakte de 'windsurfplank' geschikt voor massaproductie. De verbeteringen die Jim Drake aanbracht aan de 'windsurfplank' verliepen in een troebele sfeer. Het kwam tot zakelijke conflicten met zijn partner, die zijn aandelen overnam en later miljoenen verdiende met Drake's ontwerp.
 
Ook vroegere ontwikkelaars beschuldigden Drake ervan de mosterd bij hen gevonden te hebben. Hij heeft zichzelf echter steeds als 'heruitvinder' van de surfplank omschreven. Het surfen is inmiddels uitgegroeid tot een Olympische discipline. 

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES