Zwemmer Pholien Systermans ook niet via rechtbank naar Olympische Spelen

Zwemmer Pholien Systermans ook niet via rechtbank naar Olympische Spelen

Foto: EPA

Pholien Systermans zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen van Londen. De Luikse zwemmer had gehoopt alsnog een selectie af te dwingen voor de 4x200m via de rechtbank, maar die stelde hem in kortgeding in het ongelijk. Dat liet zijn advocaat David Rosu weten.

Oorspronkelijk maakte de 22-jarige Systermans wel deel uit van de ploeg, maar op basis van een specifieke regel in het reglement van de Internationale Zwemfederatie werd hij alsnog uit het team gelaten.

Het is een land niet toegelaten in een aflossingswedstrijd meer dan twee zwemmers in te zetten die zich niet individueel konden plaatsen. Bij België was dat voor alle zwemmers het geval. Daarom viste de Belgische zwembond drie zwemmers op, die zich met een B-prestatie wel individueel kwalificeerden.

Dat zijn Pieter Timmers (100m vrij), Jasper Aerents (50m vrij) en Glenn Surgeloose (200m vrij). Dieter Dekoninck is de vierde in het team. Yoris Grandjean werd als betere 100m-zwemmer voor beide Belgische aflossingsteams als reserve aangeduid. Zo viel Systermans in extremis nog uit de boot, hoewel hij de derde Belgische tijd zwom in 2012.

Systermans besloot die beslissing aan te vechten, maar dat werd geen succes. Hij kan wel nog verdere gerechtelijke stappen ondernemen. 'In theorie is het mogelijk',  aldus advocaat Rosu. 'Maar in de praktijk liggen de zaken anders. We zijn nog maar een paar weken verwijderd van het begin van de Spelen. Tegen de tijd dat het hof een beslissing genomen zou hebben, is Londen 2012 al van start gegaan.'
 

Corrigeer