D'Onofrio drijft Bayat in het nauw

D'Onofrio drijft Bayat in het nauw

Abbas Bayat en Luciano D'Onofrio Foto: Photonews

Vijf jaar geleden trok Charleroi nog gemiddeld 11.200 supporters per wedstrijd, een cijfer waarmee het tot op heden AA Gent achter zich laat. Erna brokkelde dat langzaam af. Anno 2012 werd de slapende reus weer wakker. Wie de taferelen na de titel in tweede klasse aanschouwde, waande zich even in Luik of Zuid-Italië. De straten liep vol, het Bengaalse vuur knetterde, het Zwarte Land was even weer zorgenvrij, quoi.

Het bewijst de vruchtbare voedingsbodem die onder Mambourg rust om er opnieuw een bruisende voetbalclub te laten herrijzen. En zelfs al ligt de Henegouwse traditieclub niet in het Texas van Vlaanderen zoals sommige andere eersteklassers, Charleroi maakte zelfs in tweede klasse winst. Net daarom is het doodjammer dat voorzitter Abbas Bayat al drie maanden als een adder in winterslaap wacht tot het gerinkel van een flinke zak duiten hem wakker maakt. Bayat wil alleen nog winst maken en zijn club van de hand doen. Hoe vlugger, hoe liever. Ondertussen wil hij er geen cent meer insteken. Vandaar dat Charleroi alleen spelers en trainers uitwuift en niemand nieuw verwelkomde.

Charleroi stevent zo af op een drama, al wil de geslaagde zakenman zich naar goede gewoonte weer niets laten aanpraten. Wie een oefenzege tegen tweedeklasser Tubeke als ernstige graadmeter voor de sterkte van de ploeg beschouwt - zoals Bayat deze week deed - mist elke zin voor realiteit.

Ondertussen slaat kandidaat-overnemer Luciano D'Onofrio de impasse grinnikend gade. Hoe langer die wacht om met meer geld over de brug te komen, des te meer wordt Bayat in het nauw gedreven. Ofwel omdat hij genoodzaakt is alsnog te investeren in spelers en een trainer, vanuit de veronderstelling dat er geen overnemer komt. En als eigenaar wil je je club niet helemaal naar de filistijnen helpen net na een promotie. Ofwel omdat Bayat toch een bod van D'Onofrio moet slikken dat hij voordien te laag achtte. Bayat is een businessman: de cijfers beslissen of hij toegeeft aan de opkomende paniek of niet.

De supporters kunnen maar beter hopen dat er snel tot actie wordt overgegaan want in zijn eerste vijf thuismatchen ontvangen de Zebra's alle kleppers: Club Brugge, Standard, AA Gent, Genk én Anderlecht. Een desastreuze start en dito seizoen liggen voor de hand. Daarom is duidelijkheid/D'Onofrio zeer welkom. Stel u eens voor dat Luciano vanuit Charleroi plots de Waalse hegemonie van zijn oude Standard aanvalt. Geef toe dat het vuur dat dan kan losbarsten de nieuwsgierigheid prikkelt.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES