Massale vissterfte in Ieperleekanaal

Westhoek moet weer hevige regen slikken

Heuvelland/Ieper -

Zaterdagavond en zondagvoormiddag heeft het weer fel geregend in de regio. Het was gelukkig minder erg dan donderdagavond. In het Ieperleekanaal was er massale vissterfte.

De brandweer van Heuvelland kreeg zaterdag verschillende oproepen binnen voor wateroverlast. Vooral in de Ieperstraat in Wijtschate ter hoogte van de Diependaal waren er problemen. De brandweer moest er uitrukken met zandzakjes. In zowat een half uur viel er 30 liter regen per vierkante meter.

Ook verderop aan de Ieperhoek nabij Mesen steeg het water opnieuw tot een hoog peil maar het stroomde deze keer niet de huizen binnen.

‘We moesten veel modder opkuisen die van de velden over de wegen stroomde', zegt de Heuvellandse brandweerbevelhebber Dirk Cuvelier.

In Zonnebeke kreeg de brandweer een tiental oproepen. Commandant Bart Pattyn: ‘Op veel plaatsen, zoals in het Boudewijnpark, waren de zandzakjes nog aanwezig na de wateroverlast van vorige donderdag. Het was zaterdagavond gelukkig veel minder erg dan donderdag. Maar de beek aan het Boudewijnpark trad weer buiten haar oevers. Donderdag liep het water er in diverse garages binnen.' Ook de Ieperse brandweer kreeg weer een aantal oproepen binnen. Er waren problemen in Dikkebus en Zillebeke en langs de Poperingseweg, de Frezenbergstraat, de Schittelaarstraat en de Grote Markt.

Bij de bekende patisserie Vandaele op de Grote Markt is een deel van het plafond naar beneden gekomen door een verstopte waterafvoerbuis. Carl Vandaele: ‘Dat gebeurde gelukkig niet in de winkel, maar in een kamer achter het winkelgedeelte, waar ik mijn bureauwerk doe.'

Er was ook massale vissterfte op het Ieperleekanaal. De brandweer moest uitrukken om op de middenvaart nabij Steenstraete de dode vissen uit het water te scheppen. Vermoedelijk is de hevige regenval weer de oorzaak.

Hengelaar Steve Salomez: ‘Bij hevige regenval gebeurt het dat de beek die door het industrieterrein loopt, overloopt. Het vuile water van verschillende bedrijven loopt dan in het kanaal. '

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio