Lance Armstrong gaat een nieuwe klacht indienen tegen USADA

Lance Armstrong gaat een nieuwe klacht indienen tegen USADA

Lance Armstrong Foto: IMAGEGLOBE

De rechtbank van Austin (Texas) heeft maandag in kortgeding een klacht van Lance Armstrong afgewezen die de zevenvoudig Tourwinnaar had ingediend om de procedure te stoppen van het Amerikaans antidopingagentschap USADA en zijn CEO Travis T. Tygart tegen hem. Rechter Sam Sparks noemde het dossier van Armstrong meer een pr-manoeuvre dan een stuk voor een gerechtelijke procedure. Armstrong wil nu ten laatste woensdag een nieuwe klacht indienen.

 

Spark vroeg aan Armstrongs verdediging om 'elk argument of element dat niet met het onderwerp te maken heeft' te verwijderen uit de 80 bladzijden lange klacht indien ze een nieuwe klacht willen indienen. Tim Herman, een van de advocaten van Armstrong, gaf al aan in de Washington Post dat de klacht ten laatste woensdag opnieuw zal ingediend worden. 'In een vorm die overeenkomt met wat rechter Sparks wil', aldus Herman.

Armstrong wil verhinderen dat het USADA een dopingproces tegen hem voert. Het USADA achtervolgt hem al geruime tijd met beschuldigingen van dopinggebruik tijdens zijn wielercarrière. Maar volgens Armstrong voert Tygart een persoonlijke vendetta en kan hij daarom niet op een eerlijk proces rekenen. Bovendien trekt hij de rechtsbevoegdheid van het antidopingagentschap in twijfel.

Het USADA wil Armstrong zaterdag door een arbitragecommissie laten verhoren. Als Armstrong niet komt opdagen, dreigt hij levenslang geschorst te worden en kan hij al zijn prestaties, inclusief de zeven Tourzeges, verliezen.