Voeckler vloert moedige Devenyns in eerste Alpenrit, Van den Broeck pakt seconden terug

Thomas Voeckler heeft de eerste Alpenrit in de Tour de France 2012 gewonnen. De Fransman was de snelste na een lange vlucht met vijf waarvan ook onze landgenoot Dries Devenyns deel uitmaakte. Michele Scarponi werd tweede, Jens Voigt derde. Luis Leon Sanchez moest tevreden zijn met de vierde plaats. Jurgen Van den Broeck pakte 31 seconden terug op de andere favorieten.

De tiende etappe bracht de tourkaravaan over 194,5 kilometer van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine, met onderweg drie beklimmingen. Het peloton van nog 175 renners had er na de rustdag echter zin in, wat resulteerde in het snelste openingsuur van deze Tour, met een indrukwekkend gemiddelde van 49,8 km/u.

Aanstoker Sagan

Na enkele schermutselingen kreeg de vlucht van de dag na 33 kilometer dan toch vorm. Het werd een kopgroep van 25 renners met naast aanstoker Sagan nog enkele belangrijke namen zoals ondermeer onze landgenoot Dries Devenyns, ouwe getrouwe Jens Voigt, een herboren Thomas Voeckler, Yaroslav Popovych, David Millar, Michele Scarponi, Luis Leon Sanchez en Matthew Goss.

Team Sky van gele trui Bradley Wiggins liet begaan. Buiten Lotto-Belisol had elke grote ploeg ook een mannetje vooraan, waardoor de rust kon weerkeren en de maximale voorsprong opliep tot elf minuten.

Buiten categorie

De nervositeit steeg naarmate de Col du Grand Colombier naderde, de eerste beklimming buiten categorie in deze editie maar met de top nog op 44 kilometer van de finish. De kopgroep spatte uiteen en vooraan bleven enkel Devenyns, Voeckler, Sanchez en Scarponi over. De Belg van Omega Pharma-QuickStep hield vlot stand maar Voeckler kreeg de eer om als eerste boven te komen.

Achteraan moest de ene renner na de andere de grote groep laten gaan, ondermeer onder beukwerk van Edvald Boasson Hagen. Het tempo lag zo hoog dat er van de beloofde aanvallen bergop weinig in huis kwam. Verder dan drie speldenprikken van Jurgen van Den Broeck kwam het niet. 
 
Voeckler de bolletjes, Nibali probeert tevergeefs

In de technische afdaling stortte Vicenzo Nibali als een slechtvalk naar beneden en samen met ploegmakker Peter Sagan, gelost uit de kopgroep, zette hij de favorieten op anderhalve minuut. Op de laatste beklimming van de dag, de Col de Richemond (3de categorie), was de Italiaanse Tourfavoriet niet opgewassen tegen het moordende tempo van Sky en werd hij opnieuw ingelopen. Thomas Voeckler kwam opnieuw als eerste boven op de slotklim en veroverde zo de bolletjestrui. Vooraan kreeg de kopgroep wel het gezelschap van veteraan Jens Voigt. Devenyns probeerde met een late uitval de andere koplopers te verschalken, maar Thomas Voeckler trok uiteindelijk aan het langste eind.

In de groep van de favorieten was het nu Jurgen Van den Broeck die het probeerde in de afdaling. Onze landgenoot kreeg het gezelschap van Pierre Roland en met zijn tweeën namen ze 40 seconden op Wiggins en co. Aan de streep hield VdB nog 31 seconden over op de andere grote kanonnen. Hij springt daardoor over Tejay Van Garderen naar de 8ste plaats op  4'48" van Wiggins.

Rituitslag

1 Thomas VOECKLER Team Europcar 4u46'26"
2 Michele SCARPONI Lampre-ISD + 3"
3 Jens VOIGT Radioshack-Nissan + 7"
4 Luis Leon SANCHEZ Rabobank Cycling Team + 23"
5 Dries DEVENYNS Omega Pharma-Quickstep + 30"
6 Sandy CASAR FDJ - Big Mat + 2'44"
7 Egoi MARTINEZ Euskaltel-Euskadi
8 Pierre ROLLAND Team Europcar
9 Jurgen VAN DEN BROECK Lotto Belisol Team
10 Dmitriy FOFONOV Astana Pro Team + 2'52"
11 Thibaut PINOT FDJ - Big Mat + 3'16"
12 Cadel EVANS BMC Racing Team
13 Bradley WIGGINS Sky Procycling
14 Nicolas ROCHE AG2R-La Mondiale
15 Vincenzo NIBALI Liquigas-Cannondale
16 Denis MENCHOV Katusha Team
17 Alejandro VALVERDE Movistar Team
18 Chris FROOME Sky Procycling
19 Rui COSTA Movistar Team
20 Jérôme COPPEL Saur-Sojasun
21 Maxime MONFORT Radioshack-Nissan

Bekijk het volledige klassement op onze wedstrijdfiche.
 

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES