Twee paarden

Twee paarden

Foto: Photo News

Wist die Froome eigenlijk dat er nog ééntje voor hem reed? Als ik zag hoe hij tekeer ging in die laatste rechte lijn, dacht ik dat hij voor de ritzege spurtte. Normaal moet je dat weten via de oortjes, maar bij Sky hadden ze wel andere zaken te vertellen. Misschien hadden ze over Rolland met geen woord gerept.

In elk geval, het doel is duidelijk: Wiggins moet deze Tour winnen voor Sky. Hij is een Brit, Froome een Keniaan. Is het de juiste keuze? Dat weten we pas in Parijs. Toch dit: het is niet omdat Froome gisteren beter was, dat hij dat vandaag ook zal zijn. Ze konden hem laten rijden vanuit de volgwagen, en dan werden ze echt concurrenten in het klassement. Maar als je op twee paarden wedt, blijf je soms met lege handen achter.

Neen, ondanks dat akkefietje is Wiggins de grote winnaar van de dag. Nu rijden zelfs zijn concurrenten elkaar in de vernieling. Nibali gaf Evans de doodsteek, en nu staat de dichtste concurrent van de gele trui al op meer dan twee minuten. Cadel is nog niet helemaal uitgeschakeld, maar dit is lang niet zijn favoriete situatie. Welke koers heeft hij al gewonnen door aan te vallen? Het WK, dat is alles. Een ronde nog nooit. Evans is een verdediger, iemand die tijd wint omdat de anderen tijd verliezen. Als er dan plots een betere verdediger blijkt te zijn –Wiggins in dit geval– wordt hij nerveus. En gaat hij aanvallen, zoals gisteren. Maar paniek is een slechte raadgever. En meestal vallen mensen aan van ver, omdat ze niet zeker zijn dat ze kunnen winnen.

Cadel kreeg een tik, mannen als Menchov, Monfort en Leipheimer kregen een lap rond hun oren. Uiteindelijk lijken er al halfweg deze Tour maar twee echte kandidaat-winnaars meer: Wiggins en Froome. De rest staat al op minuten. Hoe dat komt? Omdat de stress en crashes van de eerste week veel meer schade aanrichtten dan je thuis kan zien. Nu al, na elf ritten, zitten er heel wat op hun tandvlees.